Det er ikke bare løk og lave stauder som blomstrer vakkert i mai, men også mange busker og trær. Planlegg hagen slik at du har noe som blomstrer fra tidlig vår til sen høst.


Vi tok en runde i nabolaget og fotograferte noen av de vakreste mai-blomstene. Her hos oss står blant annet brudespirea, søtmispel, hegg og blodrips i full blomstring nå. Det er også så smått begynt med rhododendron-blomstring – den hvite «Cunninghams White» og noen lave sorter er først ute.

Denne heggen byr på en enorm blomstring, så utrolig vakkert!

Og så må vi ikke glemme fruktblomstringen! Kirsebærtrærne har vært i gang en stund, men er fortsatt fine.

Japanske prydkirsebær er det mange som forelsker seg i – her ser du årsaken.

Pære- og epletrær har virkelig slått ut i blomst de siste dagene. Det er utrolig vakkert, og heldigvis er det nå såpass varmt i været at det er insekter ute og flyr som hjelper til med bestøvningen.

Et kjempestort pæretre har stått i denne hagen i mange år, og nå står det i full blomst.

Blomstrende busker og trær tidlig på våren er viktige av flere årsaker. For det første er det viktig at insektene har blomster å besøke tidlig på sesongen, så de kan samle nektar til larvene sine. 

Men det er også viktig med tidlig blomstring for oss mennesker, synes vi. Det er jo akkurat denne vakre vårblomstringen vi lengter mest til gjennom den lange, mørke vinteren vi har her i landet.

Når du planter i hagen, tenk derfor litt gjennom at du har busker og trær med ulik blomstringstid, slik at du har noe å glede deg over både om våren, sommeren og høsten til frosten kommer.

Et flott eksemplar av en blodrips (Ribes sanguineum) som ikke er «vaktmesterbeskjært» men har fått lov til å vokse i sin naturlige form.

Unngå å klippe «feil»

Stort sett så er folk flinke til å ta vare på busker og trær, synes vi. Men det er noen unntak, og dette gjelder spesielt rundt borettslag der det åpenbart er vaktmestere og ikke hageeiere som steller uteområdene.

Brudespireahekken på vårt fellesområde ble klippet helt ned for noen år siden, og er nå blitt veldig fin igjen med massevis av hvite blomster.

Mange steder ser vi at vårblomstrende busker er blitt beskåret tidlig på våren, slik at mye av blomsteranleggene er blitt klippet vekk. Buskene er også beskåret som hekk, det vil si at de er klippet rett på toppen i stedet for at det er gjort en foryngelsesbeskjæring som innebærer å tynne ut busken.

Gullbusk (Forsythia) blomstrer egentlig litt tidligere på våren, men denne står på en plass med skygge og holder gående en stund etter at «brødrene» har gitt seg.

Det er selvfølgelig lov å ha ulike meninger, men vi synes at blomstrende busker er absolutt penest når de får lov til å vokse i sin naturlige form. Og noe av vitsen med å plante blomstrende busker er jo at de skal blomstre! Hvorfor da klippe bort det meste av det som skal blomstre?