Peoner er en av våre mest tradisjonsrike stauder, og et fast innslag i den romantiske hagen.
Peon, eller pion som noen kaller dem, er noe av det vakreste som finnes, når de står i blomst. Men som så mye annet er det kortvarig moro. De blomstrer ikke lenge, og begynner å henge med huet ved første regnskyll. Så det er bare å nyte peonblomstringen så lenge det varer!
Peoner deles gjerne i staudepeoner og trepeoner. Staudepeoner er de vanligste, og denne gruppen deles igjen inn i bondepeon (Paeonia officinalis hybrid), som har fylte blomster, og silkepeon (Paeonia lactiflora hybrid) som har gul midte og silkeaktige blomster.
Trepeoner har som navnet tilsier treaktige greiner og fryser ikke ned til bakken hver vinter slik staudepeonene gjør.
De vanligste fargene på peoner er rosa, rødt og hvitt, som kan gå over i lyserødt, dyprødt, lilla og kremhvitt. Staudepeoner blir vanligvis cirka 60 cm høye, og kan fint klippes av og brukes som snittblomster. Blomstringstiden er 2-3 uker i juni og noen ganger litt ut i juli.
Peoner er ikke spesielt vanskelige planter å få til, så lenge du behandler plantene riktig fra starten av. Plantene kan faktisk bli eldre enn et menneske hvis de først trives.
Velg plantested med litt omhu. For at peon skal gi rik blomstring, trenger den helst 5-6 timer sol i døgnet. Hvis det er mindre sol på plantestedet, vil peonene vanligvis få en senere blomstringstid.
Når du skal plante peoner, er det viktig at du ikke planter dem for dypt. Toppen av jordstengelen skal kun være dekket av 5-7 cm jord. Peoner som settes for dypt, vil blomstre dårlig eller ikke blomstre i det hele tatt.
Det er også svært viktig at du ikke planter peoner i nærheten av rhododendron eller andre surjordsplanter. Peon trives best i moldrik, basisk jord. Bruk gjerne kugjødselkompost med sand på toppen, da trenger du ikke å gjødsle ekstra ved planting.
Plantehullet for en peon av normal kjøpsstørrelse, bør være cirka 75 cm i diameter, og 30-40 cm dypt. Legg 5-10 cm grus, småstein eller leca-kuler i bunn av hullet for å skape god drenering. Bland gjerne inn litt kalk i den jorden du fyller rundt planten. Pass på at det er en liten forhøyning rundt planten, slik at vannet renner bort når det regner mye.
Normalt sett trenger ikke peoner så mye gjødsel. Et lite dryss av kalk og kugjødselkompost med noen års mellomrom er nok, og da etter blomstring. Noen strør også på litt beinmel, du kan også strø på aske for å skape skikkelig basisk jord. Hvis du gjødsler for mye, gjør du samtidig peonen mer sårbar for soppangrep.
Siden blomstene blir så store og tunge, er det lurt å støtte opp peonene med ståltråd eller spesielle plantestøtter som du får kjøpt i hagesenteret.
En gammel myte sier at peoner ikke tåler å bli flyttet på. Den erfarne peondyrkeren Wenche Gulbrandsen sier at dette ikke stemmer. De kan riktignok stoppe litt opp i veksten, men vil blomstre selv om de blir flyttet. Det er også lett å dele peoner, forteller Wenche.