Snart kommer Hageguiden 14 i Posten til våre abonnenter, og da følger det med en fin pose med kornblomst-frø fra vår annonsør Florea.

Nettbutikken Florea er i likhet med oss i Hageguiden et ganske nystartet firma som ønsker å inspirere til dyrking og hageglede.

Født inn i hagebransjen

Gründeren av Florea heter Erik Hoekstra, og kommer fra en familie som har jobbet i hagebransjen siden 1940-tallet.

– Min farfar vokste opp i Lisse i Nederland, og jobbet med blomsterløk og knoller, og min far fortsatte i familiebedriften. Så det er ingen tilfeldighet at jeg har valgt å jobbe med frø, sier Erik.

Erik Hoekstra vil være sikker på at frøene til Florea funker i skandinavisk klima, og testdyrker derfor alle sortene i Sverige.

Han jobbet tidligere i Plantasjen, og synes ofte at frøsortimentet han kunne tilby til sine kunder var «lite tråkigt». Så for tre år siden startet han Florea, som i dag har 6 ansatte og selger 700.000 frøposer i året til kunder i Sverige, Norge og andre europeiske land.

– Vi ønsker ikke å ha det aller største utvalget av forskjellige frø, men velger ut de sortene vi synes er fine. Og så har vi en nettside med fine bilder og gode tekster med informasjon om dyrking, forteller frø-gründeren.

Vil inspirere til dyrking

Erik sier at de i Florea ønsker å inspirere flere til å dyrke, og ønsker å tilby frø til vekster som er både vakre og morsomme å dyrke.

– For oss handler dyrking mye om glede. Folk skal bli glade av å dyrke med våre frø.

Sinnia og valmuer er blomster du kan så selv, som passer kjempebra i buketter.

Blant årets nyheter finner du blant annet flere typer enkle og fylte pyntekorg, sinnia, solsikker og valmuer. Alt i duse «Instagram-vennlige» farger.

– Design og bilder er viktig for oss. Vi bruker aldri «30 år gamle bilder» fra et helt annet sted, men prøvedyrker alle frø og tar egne bilder. Vi har også testdyrkere flere steder i Sverige, slik at vi har erfaring med hvordan frøene fungerer i høyere klimasoner, forteller Erik.

Florea er mest kjent for sine blomsterfrø, men har også et stort utvalg av grønnsakfrø. En del av dem er svenske kulturarvfrø – for eksempel nyheten epleagurk. Den ser ut en blanding av et eple og en sitron, men smaker agurk.

Blomster du kan så direkte

Erik er selv en ivrig dyrker, og sår både blomster og grønnsaker.

– Jeg sår mye blomster direkte ut i hagen. Og så må jeg alltid så tomatplanter, det synes jeg er «kul».

I tillegg til et flott hageblad, får du en pose frø til å dyrke vakre kornblomster.

Kornblomst-miksen som Florea ønsker å gi bort til leserne av Hageguiden, inneholder økologiske frø.

– Det at frø er økologiske, betyr at det ikke er brukt kjemiske plantevernmidler eller kunstgjødsel på dyrkestedet i fem år eller mer. Dette er veldig bra for bier og andre nyttige insekter som kan bli skadet av plantevernmidler, forklarer han.

Kornblomst-frøene synes Erik er best å så direkte når jorden er lagelig, altså passe varm. Dette kan være fra april til juni, avhengig av hvor i landet du bor.

Som å handle i norsk butikk

Florea er et svensk firma, men du kan bestille akkurat på samme måte som i en norsk nettbutikk. Det blir ikke lagt på verken toll eller mva/moms, siden Florea har et norsk datterselskap.

Foreløpig selges frøene kun på nett, samt at Florea deltar på en del messer og markeder. Erik kommer til Hagemessen på Lillestrøm i april, hvis du har lyst til å se nærmere på produktene.

I det siste har mange begynt å dyrke eukalyptus fra frø. Epleagurk og solsikker i ulike farger er andre populære Florea-frø.

Han forteller at miljø og bærekraft er veldig viktig for firmaet:

– De fleste frøene våre blir produsert i Nederland og Tyskland, og det mener jeg er det beste valget for miljøet. I Sverige er det ganske kaldt, og vi måtte ha brukt veldig mye strøm til oppvarming for å kunne dyrke alle våre frø her. En frøpose veier nesten ingen ting, slik at utslippene i forbindelse med transport blir veldig lite, sier Erik.

Det å dyrke planter fra frø er uansett et miljøvennlig og bærekraftig valg, mener han.

De vakre frøposene til Florea er forresten laget av resirkulerte tomatplanter, og de kan naturligvis komposteres etter bruk.