Ser du på geitrams og mjødurt som ugress i hagen? Lag heller en smakfull saft du kan leske deg med i sommervarmen.
Tekst: Geir Fjeld
Foto: Tore Fjeld og Arne Nohr
Å lage saft av bær er velkjent og har lange tradisjoner i Norge, men visste du at du også kan lage saft av enkelte viltvoksende blomster? Geitrams og mjødurt er blant som er mest vanlige å bruke til dette formålet.
«Lage saft på en spiker»
Blomstersaft blir litt som å «lage suppe på en spiker», ettersom blomster mangler både søthet og syrlighet som skal til for å få en frisk og velsmakende drikk. Du må derfor tilsette både sukker og syre for å få et godt resultat.
Like fullt har mange blomster en distinkt duft og smak som er spennende i seg selv, eller i kombinasjon med andre smaker.
To gode saftblomster
Geitrams (Chamaenerion angustifolium) og mjødurt (Filipendula ulmaria) er to populære og skattede planter blant nyttevekst-entusiaster. Det er vanligst å bruke tørket bladgrønt av disse som te. Begge plantene har århundrelange tradisjoner innen folketro og naturmedisin.
Ut fra navnet skulle man tro at mjødurt ble brukt som smakstilsetning i mjød. Men det ble den trolig ikke, det er i hvert fall ingen kilder som forteller om dette. Derimot ble redskaper og bryggekar skrubbet med mjødurt for å hindre at villgjær og bakterier fikk fotfeste.
Både bladverk og blomster av geitrams har en smak som minner om det vi er vant med fra grønn te. Blomstene gir en vakker rosa-rød farge på drikken. Ved høsting av geitrams «raspes» blomstene enkelt fra stengelen ovenfra og nedover.
På mjødurt plukker du hele blomsterklasen. Mjødurt har en søtlig duft og smak som mange beskriver som bittermandel.
Blomstene fra hylleblomst og syriner kan også brukes til å lage saft. Fremgangsmåten er den samme som for saft av geitrams og mjødurt – smak til med sukker og syre.
Oppskrift på saft av blomster
Du kan lage saft av kun geitrams- eller mjødurtblomster, eller du kan blande dem. Dette er en grei basisoppskrift ved bruk av friske blomster.
Ingredienser:
300-400 g friske blomster
2 liter vann
15 dl sukker
50 g sitronsyre
Tips: 50 g sitronsyre i pulverform tilsvarer saften fra 8-9 sitroner. Du kan godt bruke ferskpresset sitronsaft i stedet, men det vil gi mer smak av sitron i hele drikken. Prøv deg frem, og finn en oppskrift som passer for din gane.
Slik gjør du:
1. Kok opp vannet, tilsett sukker og sitronsyre, og rør om til det hele er oppløst.
2. Ha de friske blomstene i en bolle med stort nok volum til +2 liter, og hell den varme laken over. På grunn av den glovarme laken vil blomstene klappe sammen. Hvis noe flyter opp, bruk en sleiv for å dytte alt ned i væsken.
3. La saften stå og avkjøle/trekke, sett den deretter kjølig og la den stå i 3-4 døgn. Sil av. Legg saften på rene flasker eller i annen egnet emballasje. Saften har en holdbarhet på ca en uke i kjøleskap.
Tips: For lagring over lenger tid anbefales det å fryse ned i passende porsjoner, bruk for eksempel godt rengjorte melkekartonger. Glassflasker med væske kan ikke fryses – da vil de sprekke.