Har du opplevd at plantene du sår innendørs blir veldig lange og tynne? Dette problemet unngår du hvis du bruker vekstlys, også kalt plantelys, til forkultivering innendørs.
Ønsker du å komme tidlig i gang med forkultivering av planter innendørs om vinteren, er det alfa og omega å bruke vekstlys. Lys er nemlig plantenes energikilde, og om vinteren er det for få timer med dagslys her i Norge til at plantene vil trives. Det er heller ikke så mye av dette dagslyset som kommer inn igjennom vinduene.
Disse tomatplantene ble sådd for under fire uker siden, og er allerede blitt lubne og fine under vekstlyset.
Kompenserer for dagslyset
Det å bruke et vekstlys er derfor en måte å kompensere for det manglende dagslyset i vinterhalvåret. Det skal både utvide daglengden, og gi et sterkere lys til plantene enn det som kommer inn gjennom vinduet.
Ved å bruke vekstlys, står du også friere til å plassere plantene andre steder enn i vinduskarmen. Du kan for eksempel lage et eget vekstrom i en bod eller i kjelleren der du holder en jevn temperatur og styring av lyset. Det ideelle er 16-20 grader.
Les også: Guide til lys og temperatur når du dyrker innendørs
Vil du dyrke salatvekster inne om vinteren, må du bruke ekstra lys.
Lysbehovet vil variere fra plante til plante, men generelt vil jeg anbefale at du bruker ekstra vekstlys i perioden 1. oktober til 1. april. Hvis du ikke har ekstra lys, er det egentlig ingen vits å så frø tidlig, da de vil vokse veldig sakte uansett. Men med vekstlys kan du få lubne, fine planter også innendørs.
Hva slags vekstlys er best?
Det er mange ulike lyskilder som kan brukes som plantelys, men generelt bør det være pærer eller lysrør som gir mye lys uten samtidig å gi mye varme. Både LED-lys og lysstoffrør fungerer bra, gammeldagse glødepærer er ikke så egnet.
Dette er ikke en dedikert plantebelysning, men en billig lampe fra Ikea. Den kan riktignok utstyres med en spesiell pære med “riktig” lys, men disse plantene får helt vanlig lyspære-lys om vinteren.
Det lyset som er egnet som vekstlys, er gjerne blåere/skarpere enn det gulere/mykere lyset vi mennesker foretrekker innendørs. Plantene trenger blått og rødt lys, men klarer ikke å absorbere gult eller grønt lys.
Noen vekstlys inneholder kun rødt og blått lys, utad vil det gjerne fremstå som rosa/lilla. Dette er ideelt for plantene, da dette lyset kan henge bare 10-20 cm over planten uten at de blir svidd. Det vil også være effektivt med tanke på strømforbruk. Men det er kanskje ikke det lyset du vil ha i stua, så det passer best hvis du har eget vekstrom.
Selv om plantene står i vinduskarmen, kan du med fordel supplere med ekstra plantelys.
Det finnes også plantelys som har litt mer «normalt» lys, som fremstår som hvitt og oppleves som mer behagelig for mennesker.
Varmetemperaturen i lyskilden måles i Kelvin. Lav Kelvin gir varmt lys og høy Kelvin gir kaldt lys. Planter foretrekker høy Kelvin og over 5000K er best.
Gi plantene en pause
I produksjonsgartnerier er det ikke uvanlig at plantene står under lys døgnet rundt. Men når du skal forkultivere grønnsaker eller blomster selv, er det best å gi plantene en pause. 12-16 timer lys i døgnet er ideelt.
Jeg pleier å la plantene «sove» når jeg sover, det fungerer bra.