I årets første måneder, er det mange som setter i gang diverse dyrkeprosjekter innendørs. Riktig forhold mellom lys og temperatur øker sjansen for å lykkes.


Mange av de ettårige vekstene vi ønsker å dyrke i hagen, krever en lengre vekstsesong enn det vi har i Norge. Dette gjelder for eksempel chili og paprika, tomater, aubergine, artisjokk, sellerirot og purre.

Skal du lykkes med å dyrke planter fra frø så tidlig på året, er det viktig at du gir plantene nok lys i forhold til temperaturen. Og skal du få fine planter, bør du bruke ekstra vekstlys hvis du sår tidligere enn 1. april.

Hvorfor bruke vekstlys?

Årsaken til dette er både at daglengden er for kort i vinterhalvåret, men også at det lyset som kommer inn gjennom et vindu ikke er så sterkt og godt som lyset utendørs.

Hvis du forkultiverer planter innendørs i et rom med lite lys og høy temperatur, ender du ofte opp med lange, tynne planter som det aldri blir noe skikk på.

På den andre siden, hvis det er for kaldt i rommet, stopper veksten opp.

Forvirret? Det er ikke så rart. Heng med videre så skal vi prøve å forklare litt nærmere sammenhengen mellom lys, temperatur og vekst hos plantene.

Lys og temperatur ved spiring

De fleste frø kan settes varmt og mørkt når de skal spire. Vi pleier å sette dem på badegulvet, men det finnes også varmematter som kan brukes. Det blir for så vidt det samme som skjer om våren, når sola varmer opp jorda og vekker frøene til liv.

Men: Så finnes det unntak, naturligvis.

Salat, spinat og reddiker spirer dårlig hvis temperaturen er over 20 grader. Det går faktisk an å sette dem i kjøleskapet for å spire.

Noen frø er lysspirende, det vil si at de ikke skal dekkes med jord når du sår dem. Dette gjelder for eksempel blodbeger. Hvis et frø er lysspirende skal det stå på frøpakningen at de ikke skal dekkes. De må følgelig stå lyst før de spirer.

Lav temperatur = lite lys, høy temperatur = mye lys

Etter spiring må spirene settes lyst og kjøligere. Grovt sett skal forholdet mellom lys og temperatur være som dette:

0 til 10 grader: I denne temperaturen vil (de fleste) planter gå i hvile, og trenger ikke lys. Det er en fin temperatur for overvintring av planter som ikke tåler frost, for eksempel georgineknoller. Men det er for kaldt til å forkultivere småplanter av grønnsaker og sommerblomster innendørs.

10-18 grader: I denne temperaturen vokser plantene, men ikke for fort. Hvis du i tillegg bruker vekstlys, vil du få lubne, fine og sterke planter. Hva om er riktig temperatur, avhenger imidlertid av hvilke planter du skal dyrke. Varmekjære vekster som tomater, agurk, chili og aubergine, trives dårlig hvis temperaturen er under 15 grader. Vår erfaring er at mellom 15 og 18 grader funker best for de plantene vi forkultiverer innendørs.

18 til 25 grader: Dette er det vi kaller romtemperatur. Skal du forkultivere planter i denne temperaturen, er det helt avgjørende at du gir plantene masse lys. Midt på vinteren er det ikke nok lys i vinduskarmen, det trengs ekstralys i tillegg. Har du nok lys, er det ikke noe problem å la plantene stå i denne temperaturen. Har du for eksempel vært i et stort produksjonsdrivhus, vet du at det er varmt der, men tilsvarende lyst. Plantene vil vokse fortere hvis det er varmt, men for å få sterke planter må de også ha masse lys.

Hva er nok lys? Den enkleste måten å «måle» om du gjør det riktig, er ved å se om plantene vokser og ser ut til å trives.

Har du mulighet til å bruke en krok av kjelleren som planterom, gir du plantene dine en god start.

Lys hele døgnet eller bare på dagtid?

Igjen – dette kommer an på hva du skal dyrke. I produksjonsdrivhus der målet er å få planter til å vokse til salgsklart størrelse fortest mulig, står lyset ofte på døgnet rundt.

Hvis du skal forkultivere planter for din egen kjøkkenhage, anbefales ikke dette. Lyset du bruker skal utvide lengden/styrken på dagslyset, så det anbefales med lys i 12-14 timer.

Kan du bruke hvilket som helst lys som vekstlys? Nei, du bør kjøpe et lys som gir mye lys og lite varme. Mange ulike lys kan funke, vi har god erfaring med lys fra LEDlyskilder.

Tjener du egentlig tid på å så innendørs?

Mange ganger, ja. Andre ganger, nei.

Skal du dyrke de tidligere omtalte varmekjære vekstene er det helt avgjørende å komme i gang med vekstsesongen før det er varmt nok til at de spirer utendørs.

Andre ting, for eksempel de fleste kålvekster spirer uansett på så lav temperatur at det er ikke noe stort poeng å så inne. Har du drivhus, kaldbenk eller en plastboks, funker det bra. Den store fordelen med dette er at du får ferdig herdete planter som vokser i sitt naturlige tempo.

Unntaket er i Nord-Norge og Innlandet, med veldig kort sesong. Der kan det være hensiktsmessig å forkultivere også kålplantene innendørs.