De fleste som har dyrket innendørs noen ganger, har opplevd å få invasjon av hærmygg. Den beste måten å unngå dette er ved å sterilisere jorda i stekeovnen!
Når du skal forkultivere planter fra frø innendørs nå midt på vinteren, er du nødt til å bruke jord som har vært lagret en stund. Hvis du kjøper en sekk jord i et hagesenter, er det veldig sannsynlig at denne har ligget ute og har vært fryst. Du kan også bruke jord du selv har tatt vare på fra sist sommer – men problemet er det samme: Jorda kan inneholde egg eller larver fra hærmygg – eller andre ting du ikke ønsker å ha inne i huset.
Hva er hærmygg?
Hærmygg er små fluer som legger egg i jorda, og larvene som etter hvert klekkes, vil spise opp røttene på de bittesmå plantene kort tid etter at de har spiret. I tillegg er det ganske irriterende med de små fluene som surrer rundt i vinduskarmen eller på sårommet.
Dette skjedde hos oss: Vi fikk et massivt angrep av hærmygg og de første chili- og aubergine-plantene vi sådde, måtte bare kastes. De vokste nesten ikke, og røttene var mer og mindre borte da vi sjekket.
Året etter valgte vi derfor å sterilisere jorda i stekeovnen, for å være sikker på å unngå en ny hærmygg-invasjon. Dette har vi lært av den svenske hagebloggen Farbror Grön.
Slik steriliserer du jord i stekeovn
• Legg den mengden jord du trenger i en langpanne. Dekk gjerne med aluminiumsfolie før du legger i jorda.
• Varm ovnen opp til 120 grader – sett inn langpanna med jorda og la «steke» i minst 40 minutter.
• La jorda avkjøles før du bruker den. Sterilisert jord kan med fordel brukes både til såing og omplanting av tidlige frøsådder.
Hva skjer med mikrolivet?
Men, er det ikke skadelig for jorda å bli stekt? Hva skjer med mikroorganismer som lever i jorda?
Svar: Alt liv dør når du steriliserer jorda – det er hele poenget med sterilisering.
Hvis du bruker kjøpejord basert på torv, evt tilsatt leire, sand og gjødsel, er det uansett svært begrenset hvor mye mikroliv det er i jorda. Det som er av liv i slik jord, er eggene til hærmyggen, og de vil du ikke ha.
Det er uansett bare jord du skal bruke innendørs, som skal steriliseres. Jorda ute i hagen skal gjerne inneholde så mye mikroliv, meitemark, soppsporer og andre levende «vesener» som mulig. Så det er ikke meningen at du skal ta all jorda i stekeovnen før du planter….
Når du kjøper jord senere på sesongen, vil den dessuten være ganske nylig produsert, og sjeldnere inneholde egg fra hærmygg.
Til innendørs dyrking er det også en fordel å bruke jord som er basert på torv og mineralgjødsel (aka kunstgjødsel), fremfor jord som inneholder kompost og husdyrgjødsel. Hærmygglarvene trives nemlig veldig godt i slike organiske vekstmedier.
Men, skal vi ikke unngå å bruke torv? Jo, det er helt klart et mål å erstatte torv med andre vekstmedier. Men hvis du vil dyrke mye innendørs, kan det hende torv fungerer best likevel.
TIPS: Vi har også testet å bruke «jord» av kokosfiber til såing/dyrking innendørs. Kokosfiber selges som komprimerte «briketter» som du tilsetter vann i før du kan bruke. Dette virker å være et livløst materiale, og vi har ikke hatt problemer med hærmygg når vi har dyrket i kokosfiber.
Andre måter å bli kvitt hærmygg
Hva gjør du, hvis du allerede har fått invasjon av hærmygg på planterommet? Er det noen måte å bli kvitt dem på?
Ja, det går an å prøve. Limfeller/fluepapir som du får kjøpt for eksempel på Biltema, fungerer ganske bra. En mer hjemmelaget «felle» er å sette en liten skål med vann, eddik og en dråpe Zalo, i nærheten av plantene. Da vil hærmyggene drukne.
Et annet triks du kan prøve er å strø kanel på toppen av jorda, og alltid vanne fra undersiden.
DU KAN LESE MER OM NOEN SOM HAR GÅTT VITENSKAPELIG TIL VERKS FOR Å BEKJEMPE HÆRMYGG I DENNE ARTIKKELEN FRA NIBIO.