Hvor ofte skal du gjødsle? Hvor mye gjødsel skal du bruke hver gang? Trengs forskjellig gjødsel til forskjellige planter? I denne artikkelen kan du lære om hvordan du gjødsler riktig i hagen din.


Plantene i naturen klarer seg jo godt uten at noen går rundt og gjødsler, så hvorfor er det nødvendig å bruke gjødsel på plantene i hagen? Dette har flere årsaker, men den viktigste er at en hage er en ekstremvariant av natur, og at mange av plantene ikke ville klart seg så godt i naturen uten å få litt ekstra hjelp. Dessuten er plantene i en hage gjerne plantet tett i tett, og uten ekstra tilførsel av næring vil jorda bli utarmet og plantene mistrives.

Hva er gjødsel?

Det finnes i hovedsak to typer gjødsel: Naturgjødsel og kunstgjødsel/mineralgjødsel. Naturgjødsel består av husdyrgjødsel, menneskegjødsel, kompost, tang og tare eller guano. 

Kunstgjødsel fremstilles på en fabrikk og har form som granulat /små kuler eller pulver. Gjødsel blir brukt for å tilføre jorda næringsstoffer som plantene trenger. 

Hovednæringsstoffene i gjødsel er nitrogen, fosfor, kalium, magnesium, fosfor og svovel.

Når plantene vokser, blomstrer og gir frukt og bær, trekker de ut næringsstoffer fra jorda. Optimal gjødsling er å tilføre den samme mengden næringsstoffer som plantene tar ut av jorda. Dersom du ikke gjødsler, vil jorda etter hvert bli tappet for næringsstoffer, dette kaller vi at jorda blir utarmet. Utarmet jord gir dårlige vekstforhold for planter.

Skal du dyrke økologisk, må du gjødsle med naturgjødsel som er Debio-merket.

Hvis man gjødsler med kunstgjødsel, gjødsler man planten, og kun den. Hvis man gjødsler med naturgjødsel, tilfører man næring til jorda som gjør at mikroorganismer og annet liv i jorda får best mulig levevilkår. Derfor foretrekker vi å bruke naturgjødsel.

Mange velger å gjødsle med kunstgjødsel fordi de ikke ønsker vond lukt. Dette er etter vår mening ikke noe argument lenger, da nye gjødseltyper basert på naturgjødsel er svært luktsvake.

Bak på pakningen kan du se hva gjødselproduktet inneholder.

Her er noen gode gjødselråd til norske hageeiere:

GJØDSLING VED PLANTING:

Da er det best å gjødsle med kugjødselkompost. Dette er kompostert kugjødsel blandet med litt torv. Produktet lukter ikke vondt, slik navnet kanskje skulle tilsi. Bland like deler kugjødselkompost med eksisterende jord på plantestedet, eller med en god plantejord. Du kan også bruke egenprodusert kompost.

Kompost kan legges rett i plantehullet, det kan ikke annen gjødsel. 

Tre uker etter planting, bør du gjødsle med annen gjødsel, for eksempel hagegjødsel eller helgjødsel. Disse produktene kan brukes på alle planter unntatt surjordsplanter.

Deretter bør du gjødsle en gang til i løpet av sommeren, gjerne rundt St.hans-tider. For å dosere riktig gjødselmengde: Les anvisningen på pakken.

OBS! Hvis du gjødsler med vanlig gjødsel i stedet for kugjødselkompost ved planting, må du ikke legge gjødsel rett i plantehullet. Hvis du gjør det, vil røttene bli svidd og planten vil i verste fall dø.

GJØDSLING AV PLEN:

Plenen bør gjødsles tre ganger i løpet av sesongen. Første gjødsling bør skje tidlig på våren, deretter gjødsles i slutten av mai og i juni.

Det beste er å gjødsle etter regnvær, eller at du setter på vannspreder på plenen umiddelbart etter at du har gjødslet.

Mange gartnere anbefaler også at man gjødsler plenen sent på høsten, for å stimulere til god rotvekst. Dette gir en mer robust og slitesterk plen. 

GJØDSLING AV TRÆR OG BUSKER:

Hvis et tre begynner å henge med bladene og viser tegn til mistrivsel, kan dette skyldes næringsmangel. Gjør det derfor til en vane at du gjødsler trær og busker med hagegjødsel minst en gang i løpet av vekstsesongen, helst to. 

Første gang bør være tidlig på våren, deretter gjødsler du rundt sankthans. Når du gjødsler store trær, vær oppmerksom på at det ikke er stammen, men røttene som trenger næring. Gjødsle derfor så langt ut fra stammen som trekronens strekker seg, det er der røttene tar opp næringen.

Det samme rådet gjelder for frukttrær og bærbusker som for prydbusker.

GJØDSLING AV ROSER:

Gjødsling skal skje på våren, samtidig med beskjæring. Bruk vanlig hagegjødsel eller spesialgjødsel for roser. Rosene kan også med fordel gjødsles en gang til, i slutten av juni.

GJØDSLING AV SOMMERBLOMSTER:

Når du planter i ampler og blomsterkasser, anbefales det at du planter i en spesialjord for krukker. Dette er en jord som er spesielt tilpasset sommerblomster, og som inneholder en del gjødsel som holder til de første ukene. Men hvis det er tørt og du må vanne mye vaskes gjødselen fort ut, så det anbefales å vanne med flytende plantenæring en gang pr. uke. Dersom du har lett for å «glemme» gjødslingen eller skal reise bort, kan du vanne med langtidsvirkende, granulert krukkegjødsel som virker i opptil et halvt år.

GJØDSLING AV KJØKKENHAGE:

Skal du få noe særlig avling, må du gjødsle grønnsaksplantene dine jevnlig igjennom sesongen. Vi gjødsler med hønsegjødsel, kompost, brenneslevann, urin – eller det vi har tilgjengelig. 

GJØDSLING AV RHODODENDRON:

Surjordsplanter som hortensia, asalea, lyng, hageblåbær og rhododendron bør ikke gjødsles med vanlig hagegjødsel. Til disse plantene anbefales rhododendrongjødsel, som er en organisk gjødsel spesielt tilpasset planter som ikke trives i kalkholdig jord. Virker pH-reduserende på jorda. Gjødsle første gang om våren, deretter en gang til i løpet av sommeren.

TOPPDEKKE I BED:

Bruk kugjødselkompost, legg et lag på 5 til 10 centimeter. Du kan også bruke egenprodusert kompost.