Etter mange år som tomatdyrkere har vi gjort oss noen erfaringer om hva som skal til for å lykkes.


Vi har ikke drivhus, og dyrker derfor tomater i store krukker på en solfylt terrasse. Dette går helt fint, men for å få mest mulig avling har vi lært oss noen triks opp gjennom årene.

OBS: Disse tipsene er for deg som dyrker på friland eller i krukker, er du så heldig å ha drivhus er det mye av dette du kan se bort fra.

1. Velg sorter som passer til krukkedyrking

Mange tomatsorter blir flere meter lange klatreplanter som må bindes opp til en vegg eller lignende. Disse passer dårlig hos oss som ikke har mulighet til å plassere krukkene inn til veggen (det er ikke nok sol der). Derfor pleier vi å så kun sorter som blir 1-1,5 meter høye, og helst busk-/ampeltomater. 

Små tomater modner fortere enn store.

Utendørs dyrking gir heller ikke så lang periode med høy temperatur som hvis du dyrker i drivhus. Vilma, Balcony Red, Hundreds & Thousands, Tiny Tim, Tumbling Tom Yellow og Chocolate Cherry er sorter vi har god erfaring med. Alle disse er små tomater, som tar kortere tid å modne enn for eksempel store bifftomater.

2. Så til riktig tid

Tomatfrø bør sås mellom 1. mars og 1. april. Vi pleier å så rundt 10. mars. Da har vi «plantebarnehage» inne i drøyt to måneder før plantene kan settes ut. Sår du tidligere bør du ha drivhus å sette dem ut i, hvis ikke får du fort et plassproblem. Sår du for sent, blir ikke vekstsesongen lang nok til at du får modne tomater.

Tips: Har du ikke plass eller rekker ikke å så før 1. april? Kjøp planter i hagesenteret. Dra gjerne til et gartneri som produserer selv, da får du planter av god kvalitet.

3. Bruk vekstlys til småplantene.

Tidlig på våren kommer det ikke nok dagslys gjennom vinduet til å dyrke tomatplanter, selv ikke i vinduskarmen. Derfor bør du bruke ekstra vekstlys så lenge som mulig. Det anbefales å bruke vekstlys minst til 1. april. 

Vi pleier å la plantene stå under vekstlyset så lenge vi har plass. Plantene er plassert i et rom som er litt kaldere enn resten av huset (15-18 grader). Hvis plantene står i et rom som er varmt, men ikke lyst, vil du få lange, skrøpelige planter. 

Tomatfrø må sås innendørs for at plantene skal rekke å lage modne tomater.

4. Ikke så alle frøene i pakken

Det er morsomt å så, og morsomt å se at det spirer. Og det er ikke noe problem å ha mange tomatplanter når de er bittesmå og står i bittesmå potter. Men tenk på at de skal pottes om både en og to ganger før de kan flyttes ut på terrassen 2-3 måneder etter såing. 

Hvis du har 50 tomatplanter på terrassen, kan du heller ikke dra på sommerferie, da det er vanskelig å få til automatisk vanning av så mange planter. Vi pleier å begrense oss til maks 15 tomatplanter, da vi har et automatisk krukkevanningssystem som kan vanne maks 18 potter.

Det er ikke noe problem å ta vare på frø fra år til år, de spirer som oftest selv om de skulle ha gått ut på dato også. Et annet godt råd er å dele frø med en venn, da kan dere få flere sorter hver i stedet for mange planter av samme sort.

Tips: Har du for mange planter, gi bort noen til familie og venner! Det blir de helt sikkert glade for.

5. Så ett frø pr potte

Dette har vi begynt med fra i år, og fordelen er at du da slipper å prikle. Det er bare å lirke av den lille potta du har sådd i og plante hele klumpen over i en større potte når plantene har fått 2-4 bladpar. Det er ikke sikkert alle spirer, men de fleste vil gjøre det. Vi sådde tomatfrø i 16 små potter i år (2 av hver sort), og 14 spiret og har nå vokst seg store nok til å pottes om.

6. Bruk god jord

Når du dyrker tomater i krukke, er det viktig at plantene får vokse i god jord. Tomater kan med fordel sås i vanlig plantejord (ikke såjord), og bør få en næringspakke i form av jord iblandet bokashi eller kompost når de kommer over i sine permanente krukker.

7. Bruk store krukker

Vi bruker potter på 20 liter med en plante i hver krukke. De lave sortene kan stå to sammen i en potte på 20 liter. Fordelen med store krukker er at røttene får god plass, samt at det ikke er så lett at det tørker ut på varme dager.

8. Ikke sett ut plantene for tidlig – og husk herding

Tomatplanter bør ikke settes ut før temperaturen holder seg jevnt på over 12 grader. Dette er også litt avhengig av sort, noen sorter tåler lavere temperaturer. Fall derfor ikke for fristelsen til å sette ut plantene i hvert fall ikke før midten av mai, litt avhengig av hvor i landet du bor. 

De første dagene bør plantene herdes ved at du tar dem ut og inn, med gradvis lengre utetid.

OBS: Plantene må ikke settes rett fra svakt innelys til sterkt sollys, da blir bladene solbrent. La dem stå i skyggen de første dagene etter at du har satt dem ut, så lager plantene sin egen solkrem.

9. Sett tomatplantene der det er mest sol

Hvis du som oss har en hage/terrasse der det ikke er sol hele dagen, er det viktig at tomatplantene får lov å stå på det mest solrike/lune stedet du har tilgjengelig. Tomater elsker sol, og trenger så mye som mulig av det for å rekke å bli modne i løpet av den forholdsvis korte vekstsesongen vi har i Norge.

10. Husk vann og gjødsel

Planter som står i krukke trenger jevnlig tilførsel av næring, fordi næringsstoffene vaskes ut av jorda for eksempel når det regner. Bruk enten langtidsvirkende gjødsel som du legger oppå jorda, eller flytende gjødsel hver gang du vanner. «Gullstandarden» innen tomatdyrking er Superba og kalksalpeter, men du kan også bruke naturgjødsel. For eksempel hønsegjødsel, brenneslevann eller gullvann vil gi mye næring.

Etter hvert som plantene blir store, drikker de mye vann, og du må regne med å vanne hver dag hvis sola skinner. Automatisk vanning er lurt hvis du skal reise bort.