Bladlus er ikke noe særlig å få på planter, særlig ikke innendørs. Vi oppdaget at det var kommet noen små grønne lus på en av plantene som er satt inn for overvintring. Da var det frem med grønnsåpevannet!


For oss som har en noenlunde økologisk hage, er det ikke til å unngå at det av og til kommer noen lus på enkelte planter. Når det skjer på planter som vokser ute, lar vi stort sett naturen gå sin gang. Det er som regel sånn at hvis du har maur, får du lus, og så får du marihøner.

Maur holder faktisk lus som husdyr som de melker, det er ganske fascinerende å tenke på. Og marihønene spiser bladlus.

Hvor kommer egentlig lusene fra, lurer du kanskje på? Det som skjer er at et lite, svart luseegg klekkes på våren og lusa flyr til planten din. Denne lusa begynner straks å føde levende unger, noen med vinger, andre ikke. Luseungene er kjønnsmodne etter noen dager og trenger ikke å befruktes heller for å få egne barn, og dermed er lusefamilien blitt en storfamilie på null komma niks. Det er også typisk at det blir mer lus i en tørr sommer.

Utpå høsten melder hannene sin ankomst og da er eggleggingen for neste sesong i gang.

Kan svekke planten

Det skal mye til før bladlus tar knekken på en plante som ellers er frisk og fin. Men planten kan bli svekket. Bladlus suger nemlig ut plantesaft, og sprøyter i tillegg inn giftstoffer i plantene. Dette gjør at bladene krøller seg sammen.

Bladlus er som andre skadedyr, de angriper først og fremst individer som er svake. Dersom du verken gjødsler eller vanner plantene dine inviterer du lusene til å komme. Det er også noen sorter som er ekstra utsatt for bladlus, som roser og paprikaplanter.

Verst med lus inne

Lus ute gjør vi som sagt ikke så mye med, det ordner seg selv, men vi vil IKKE ha bladlus inne. Da får heller planta ut, hvis det er det om å gjøre.

Da vi oppdaget at det var kommet bladlus på Afrikaliljen som vi har satt inn i spisestua for overvintring, blandet vi vann og grønnsåpe i en sprayflaske og ga den en skikkelig dusj. Vi tok også og knuste alle lusene vi så med fingrene sånn at de ikke skulle bli fristet til å hoppe over på en annen plante.

Enten du har vanlige stueplanter eller «uteplanter» som du setter inn om høsten, er det viktig å følge med på at de har det bra og ikke har fått besøk av bladlus. Det typiske er at det kommer lus på én svak plante, og så sprer de seg videre til andre planter. Inne er det jo ingen marihøner.

Hvordan bekjempe bladlus

Det er heldigvis flere effektive metoder for å bli kvitt bladlus, som ikke er verken giftige eller farlige. Her er det vi anbefaler:

• Klipp vekk bladene/kvisten som er angrepet av bladlus og kast i søpla (ikke i komposten!). Er du heldig er ikke luseangrepet så stort, og du får stoppet det før lusene blir altfor mange.

• Spray med grønnsåpevann på planten og lusene. Da vil de fleste av dem dø. Du bør gjenta behandlingen med jevne mellomrom.

• Klem i hjel lusene med fingrene.

• La marihøner og larver være i fred, de spiser bladlus til frokost, lunsj og middag.

• Dersom du er helt desperat kan du kjøpe sprøytemiddel, for eksempel «luseknekker», og følg anbefalingen på pakningen. Vi anbefaler ikke sprøytemidler, da disse også tar knekken på de nyttige insektene.