Vi er så heldige at vi har en ripsbusk i hagen. Da kan vi lage deilig ripsgele!


En enslig ripsbusk gir en stor avling, og det er grenser for hvor mye rips med vaniljesaus vi kan spise. Men ripsgele er både godt å spise og en fin måte å ta vare på avlingen.

Her er riktig fordeling av ingrediensene:

Rips
2-3 dl vann pr kg bær
750-900 g sukker pr liter saft

Fremgangsmåte:

1. Legg bærene i en saftkoker, og la koke til det ikke er mer saft igjen i bærene. Hvis du ikke har saftkoker, legg bærene i en stor kasserolle sammen med vann, og sett til koking i 30 minutter. Du trenger ikke å rense bærene først, bare ta vekk blader og annet rusk. 

2. Sil av saften, hvis du ikke har saftkoker. Det mest praktiske er å bruke et stativ med klede, men du kan også sile gjennom et vanlig kjøkkenhåndkle. 

3. Når saften er ferdig silt, måler du opp mengden. Hell den ferdige saften i en kjele og tilsett sukkeret, litt etter litt til det er oppløst. Deretter lar du saften koke i cirka 15 minutter til, uten at du rører.

4. Fjern skummet som legger seg på toppen med en skje.

5. Geletesten: Så er det klart for «geletesten»: Ta en teskje saft og hell på en kald tallerken. Trekk en skje gjennom dråpen. Dersom saften ikke samler seg igjen, er geleen ferdig.

Dersom geletesten ikke lykkes første gang, tilsetter du litt mer sukker og koker opp på nytt.

6. Hell den ferdige geleen over på syltetøyglass som på forhånd er godt rengjort og kokt. Sett på lokket umiddelbart og avkjøl.

Ripsgele kan lagres i kjøleskap, men også fryses hvis du ønsker det.

Tips: Dersom du ønsker å lage ripsgele med mindre sukker, kan du tilsette fruktpektin/syltepulver. Det er lettest å lage gele hvis bærene ikke er overmodne. Pektin-nivået i rips synker fort, og det er pektin som gjør at saften stivner til gele.

Ripsgele smaker veldig godt, og kan brukes for eksempel som tilbehør til middagsretter med vilt eller kjøttkaker. Den passer også godt på brødskiver eller vafler, eller bare som «søtsmatt» når du har lyst på noe godt.

Litt om ripsbusker

Hagerips (Ribes rubrum) er en av de eldste og vanligste bærbuskene i norske hager. Det finnes både rød, gul og hvit rips, men rød er mest vanlig. Rips er hardfør, og kan dyrkes praktisk talt over hele Norge.

Ripsen blir moden i juli-september, litt avhengig av sort og hvor i Norge du bor. Bærene inneholder mye C-vitaminer og mineraler, samt pektin, som gjør at den kan brukes til å lage gele.

Rips er takknemlig å plukke, uten pigger som stikker, det går også ganske raskt.

Du kan også lage for eksempel saft, syltetøy eller kaker med rips, eller du kan spise dem som de er med vaniljesaus eller is til. Et annet tips hvis du har mye rips er å fryse dem og bruke dem til smoothie.