Har du ett eller flere epletrær i hagen? Da er du heldig! Her får du lære hvordan du lager supergodt eplesyltetøy av den fantastiske råvaren.

Det er lite som kan måle seg med smaken av norske epler, men dessverre er det lite å finne av dem i butikken selv nå midt i sesongen. For noen år siden besøkte vi venninnene Hilde Jåsund og Mette Kaaby, som har hver sin eplehage på Stabekk i Bærum. De er veldig flinke til å bruke eplene på ulike måter, blant annet ved å lage eplesyltetøy som de lagrer på Norgesglass gjennom vinteren.

Før eplene går i kjelen, fjernes kjernehuset.

– Favoritteplene mine er fra et tre som heter Bramley Seedling. Det er store vinterepler som blir modne i oktober, og som har en ganske syrlig smak, forteller Hilde. Treet i hennes hage er kjempegammelt, trolig plantet rett etter 2. verdenskrig, og denne epletresorten er heller ikke i salg i Norge lenger. Egentlig ganske rart med tanke på at dette er flotte epler som ikke får sykdom, og treet bærer rikt.

Eplene skjæres i båter før de kokes til syltetøy.

Oppskrift på eplemos fra Utsiktsveien:

• Sett tomme, rene glass i stekeovnen for sterilisering ca. en halvtime på 100 grader.  Lokk og evt strikker til Norgesglass legges i en gryte og står på lav varme til de skal brukes.

• Rens de vaskede eplene for stilk og kjerner. Behold skallet på. Skjær i båter.

• Putt eplebåtene i en tykkbunnet gryte med ca. ½ liter vann. Damp dem på svak varme til de er myke.  Rør ofte og pass på at de ikke brenner seg i bunnen. Tilsett litt mer vann om nødvendig.

Rør godt rundt i kjelen mens syltetøyet blir til.

• Kvern eplemassen gjennom en gammeldags kjøttkvern og hell den tilbake i gryten igjen. (Det går også an å bruke stavmikser.)

• Bland sammen halvparten av den anbefalte mengden JAM (se posen) + 200 – 300 gram sukker pr kg.  epler. (Mindre hvis eplene er søte).

• Bland inn JAM og sukker. Rør godt rundt.

• Kok mosen i ytterligere 5 minutter.

• Helles på varme glass! Skru på varme lokk!

Hell syltetøyet over i varme glass, og la det avkjøles mens glassene står opp-ned.

• La glassene stå på hodet (for at det skal bli vakuum)til de er kalde. Skru deretter lokket hardere til hvis mulig.

Oppskriften blir best med litt syrlige epler eller vinterepler.