Har du ett eller flere epletrær i hagen? Da er du heldig! Her får du lære hvordan du lager supergodt eplesyltetøy av den fantastiske råvaren.
Det er lite som kan måle seg med smaken av norske epler, men dessverre er det lite å finne av dem i butikken selv nå midt i sesongen. For noen år siden besøkte vi venninnene Hilde Jåsund og Mette Kaaby, som har hver sin eplehage på Stabekk i Bærum. De er veldig flinke til å bruke eplene på ulike måter, blant annet ved å lage eplesyltetøy som de lagrer på Norgesglass gjennom vinteren.
![](https://ml8kbrmivcml.i.optimole.com/cb:S41A.2c27d/w:1500/h:1071/q:mauto/f:best/ig:avif/https://hageguiden.no/wp-content/uploads/2024/11/2013_09_08_8533.jpg)
Før eplene går i kjelen, fjernes kjernehuset.
– Favoritteplene mine er fra et tre som heter Bramley Seedling. Det er store vinterepler som blir modne i oktober, og som har en ganske syrlig smak, forteller Hilde. Treet i hennes hage er kjempegammelt, trolig plantet rett etter 2. verdenskrig, og denne epletresorten er heller ikke i salg i Norge lenger. Egentlig ganske rart med tanke på at dette er flotte epler som ikke får sykdom, og treet bærer rikt.
Eplene skjæres i båter før de kokes til syltetøy.
Oppskrift på eplemos fra Utsiktsveien:
• Sett tomme, rene glass i stekeovnen for sterilisering ca. en halvtime på 100 grader. Lokk og evt strikker til Norgesglass legges i en gryte og står på lav varme til de skal brukes.
• Rens de vaskede eplene for stilk og kjerner. Behold skallet på. Skjær i båter.
• Putt eplebåtene i en tykkbunnet gryte med ca. ½ liter vann. Damp dem på svak varme til de er myke. Rør ofte og pass på at de ikke brenner seg i bunnen. Tilsett litt mer vann om nødvendig.
Rør godt rundt i kjelen mens syltetøyet blir til.
• Kvern eplemassen gjennom en gammeldags kjøttkvern og hell den tilbake i gryten igjen. (Det går også an å bruke stavmikser.)
• Bland sammen halvparten av den anbefalte mengden JAM (se posen) + 200 – 300 gram sukker pr kg. epler. (Mindre hvis eplene er søte).
• Bland inn JAM og sukker. Rør godt rundt.
• Kok mosen i ytterligere 5 minutter.
• Helles på varme glass! Skru på varme lokk!
Hell syltetøyet over i varme glass, og la det avkjøles mens glassene står opp-ned.
• La glassene stå på hodet (for at det skal bli vakuum)til de er kalde. Skru deretter lokket hardere til hvis mulig.
Oppskriften blir best med litt syrlige epler eller vinterepler.