Har du mye urter igjen som du ikke rekker å få brukt, er det kjempesmart å lage urtesalt! Dette er rett og slett urter og salt, og kan brukes i stedet for salt på maten.


Med oktober måned kom frosten til hagen vår, og det haster derfor å ta inn det som står igjen av urter ute hvis de ikke skal visne ned. Nå så sent på høsten er urtene ganske tørre og ikke så godt egnet til å lage pesto av.

Fjerne alle harde stilker og mos urtene sammen med saltet i en hurtigmikser.

Skal du derimot lage urtesalt, gjør det ikke noe at urtene er tørre. Dette er en utmerket måte å ta vare på urter du ellers ikke får brukt.

Du kan bruke alt du har av urter til å lage urtesaltet. Hvis du vil kan du også blande inn løk, hvitløk, chili eller andre grønnsaker med mye smak.

Her er ingrediensene i vårt urtesalt:

SMÅBLADET BASILIKUM
ROSMARIN
SITRONTIMIAN
KORIANDER
KRUSPERSILLE
BLADPERSILLE
OREGANO
GRESSLØK
DILLFRØ
SJALOTTLØK
HVITLØK
GRØNN PAPRIKA
CHILI

Pass på å få kuttet urtene godt og blande med saltet. Det er best å bruke en hurtigmikser (foodprosessor).

Fremgangsmåte:

• Høst urtene du skal bruke, klipp vekk harde stilker og kutt eventuelt løk eller andre grønnsaker i biter.

• Vei opp hvor mye det blir til sammen. Tilsett like mye salt som urter. Vi brukte grovsalt, men du kan naturligvis også bruke finsalt.

• Ta alt sammen i en foodprosessor og kjør det til du får en glatt blanding.

• Legg blandingen utover på en stekeplate med bakepapir, og sett i stekeovnen på 50 grader.  La det stå og tørke i flere timer til all fukt er drevet ut. Det kan ta lang tid, særlig hvis du har brukt grønnsaker i blandingen.

Når urtene er finhakket og blandet med saltet, legger du det hele utover en stekeplate med bakepapir.

• Når urtesalt er ferdig tørket, kan du morte det eller knuse det med en tresleiv.

• Oppbevares på glass med lokk og brukes som vanlig salt. Strø på maten, gni inn kjøtt med det før steking, tilsett i sauser, etc.

Det er viktig at urtene er helt tørre før du lagrer urtesaltet på glass. Det kan ta mange timer – la dem gjerne tørke i stekeovnen over natta.

På den svenske hagebloggen Farbror Grön kan du se en video av hvordan du lager urtesalt.