Har du mye urter igjen som du ikke rekker å få brukt, er det kjempesmart å lage urtesalt! Dette er rett og slett urter og salt, og kan brukes i stedet for salt på maten.
Med oktober måned kom frosten til hagen vår, og det haster derfor å ta inn det som står igjen av urter ute hvis de ikke skal visne ned. Nå så sent på høsten er urtene ganske tørre og ikke så godt egnet til å lage pesto av.
Skal du derimot lage urtesalt, gjør det ikke noe at urtene er tørre. Dette er en utmerket måte å ta vare på urter du ellers ikke får brukt.
Du kan bruke alt du har av urter til å lage urtesaltet. Hvis du vil kan du også blande inn løk, hvitløk, chili eller andre grønnsaker med mye smak.
Her er ingrediensene i vårt urtesalt:
SMÅBLADET BASILIKUM
ROSMARIN
SITRONTIMIAN
KORIANDER
KRUSPERSILLE
BLADPERSILLE
OREGANO
GRESSLØK
DILLFRØ
SJALOTTLØK
HVITLØK
GRØNN PAPRIKA
CHILI
Fremgangsmåte:
• Høst urtene du skal bruke, klipp vekk harde stilker og kutt eventuelt løk eller andre grønnsaker i biter.
• Vei opp hvor mye det blir til sammen. Tilsett like mye salt som urter. Vi brukte grovsalt, men du kan naturligvis også bruke finsalt.
• Ta alt sammen i en foodprosessor og kjør det til du får en glatt blanding.
• Legg blandingen utover på en stekeplate med bakepapir, og sett i stekeovnen på 50 grader. La det stå og tørke i flere timer til all fukt er drevet ut. Det kan ta lang tid, særlig hvis du har brukt grønnsaker i blandingen.
• Når urtesalt er ferdig tørket, kan du morte det eller knuse det med en tresleiv.
• Oppbevares på glass med lokk og brukes som vanlig salt. Strø på maten, gni inn kjøtt med det før steking, tilsett i sauser, etc.
På den svenske hagebloggen Farbror Grön kan du se en video av hvordan du lager urtesalt.