I løpet av noen hektiske uker om våren, dyrker Ingunn Rosnes tusenvis av grønnsakplanter og jordbærampler som ender opp i kjøkkenhager over hele Norge.
Rosnes Gartneri i Rygge i Østfold er et av Norges største gartnerier – med 8000 kvadratmeter, altså 8 mål, med produksjon av ulike grønnsakplanter i veksthus. Produksjonen er blant annet 100.000 tomatplanter, 14.000 chili- og paprikaplanter, 50.000 kurver med grønnsakplanter og et helt veksthus med jordbærampler.
– Vi begynner å så tomatplanter i februar, forteller Ingunn, som driver gartneriet som har vært i familien siden 1960-tallet.
Plantene som dyrkes i gartneriet blir levert til Plantasjen og Blomsterringen – og deretter fordelt til ulike hagesenterutsalg over hele Norge.
Ser du denne etiketten på tomatplanten du kjøper, vet du at det er Ingunn Rosnes i Rygge i Østfold som har dyrket planten.
Familiebedrift
Det var foreldrene til Ingunn som startet med gartneridriften og bygde et veksthus på 700 kvadratmeter i 1968. Gartneriet ble stadig utvidet, og i 1988 overtok Ingunn og broren hennes over. De siste årene har hun drevet alene.
– Jeg har 5 ansatte som jobber her i sesongen, alle som er her nå er fra Ukraina, forteller Ingunn.
Såmaskinen betjenes av to av de ansatte, som passer på at det bare er 1 frø i hvert hull. Nå er det fennikel som sås.
Produksjonen består av 8 ulike sorter tomater, agurk, chili og paprika, salat, ulike kålplanter, selleri, fennikel og purreløk. Ingunn dyrker også blomkarse og erteblomster, samt jordbær i ampler og kurver.
Det aller meste blir sådd fra frø, unntatt chili og jordbær som hun kjøper som småplanter.
Chiliplantene kjøpes som småplanter, siden de må sås veldig tidlig. Det blir rett og slett for dyrt å varme opp et veksthus midt på den kalde, norske vinteren.
Storskala dyrking
Det å produsere grønnsakplanter i så stor skala, krever både erfaring og nøyaktighet. Det er viktig at plantene får riktig temperatur, vann og gjødsel for å bli akkurat passe store til de skal leveres ut til kundene.
– Jeg holder en temperatur på 14-16 grader på tomatplantene, da vokser de ikke for fort. Salat og andre grønnsaker står så kaldt som det er mulig å få det i drivhuset, uten at det blir frost. Den største utfordringen er hvis det blir for varmt i været, slik det var i mai 2024. Jeg har ikke noen annen måte å få ned temperaturen enn ved å lufte, sier hun.
Blir det for varmt i drivhuset, vil plantene vokse for fort og bli for store innen de skal leveres. I verste fall er det bare å kaste dem.
Ingunn er lite plaget av skadedyr i gartneriet, og bruker ikke sprøytemidler. Limfellene fanger opp hvis det skulle dukke opp noe uønsket.
Vann er en annen viktig innsatsfaktor – plantene i gartneriet står på undervanningsbrett i tillegg til at de blir dusjet med vanningsautomater.
– Det beste er å vanne fra undersiden, sier Ingunn.
Hun har vurdert å gå over til økologisk drift, men driver foreløpig konvensjonelt.
– Jeg bruker kunstgjødsel, men sprøyter ikke plantene, sier hun.
Så- og pottemaskiner
Når du skal dyrke frem 100.000 tomatplanter i løpet av noen uker, kan du naturligvis ikke stå og putte ett og ett frø i jorda. Ingunn har ulike såmaskiner og pottemaskiner som gjør at hun kan produsere effektivt.
“Du kan prikle når tomatplantene har fått et par vanlige bladpar”, er rådet til hobbydyrkere. I et proft gartneri prikles tomatplantene omtrent rett etter spiring.
Tomatplantene sås i pluggbrett, og kun kort tid etter at de har spiret, blir de plantet over i pottene som de skal stå i frem til de skal plantes ut i kundenes kjøkkenhager. Det er helt utrolig at så bitte små planter kan håndteres av maskiner, men det går bra!
Disse salatplantene kan du få kjøpt hos Plantasjen.
Har du ikke rukket å så? Kjøp planter
Veldig mange hobbydyrkere synes det er gøy å så egne planter fra frø. Men det er ikke alle som har verken tid eller plass til å drive innendørs gartneri i mange uker.
Da kan det være en veldig god løsning å kjøpe ferdig, forkultiverte grønnsakplanter fra et norsk gartneri.
– Det er viktig å støtte norsk næring. Vi må kunne dyrke mat her i Norge, også om det blir krig. Og da trenger vi gartnerier som er i drift, mener Ingunn Rosnes.
Agurkplanter på vei – de vokser fort og trenger ikke å sås før i april.