Når nattetemperaturen er godt under 10 grader, klarer ikke tomatene å bli modne utendørs. Men det gjør ikke noe, det er bare å ta dem inn så modner de der.

I september er det ofte mange grønne tomater igjen, og det er lite sannsynlig at de klarer å rødme før det blir frost.

Ettermodning av tomater

Du har sikkert fått tipset om å sylte de grønne tomatene, eller lage «stekte grønne tomater» som i den filmen. Det er sikkert godt, det, men vi synes i grunnen at tomater er best når de er modne.

Derfor har vi rett og slett klippet ned alle buskene og lagt klasene fra grønne tomater utover på brett. Da vil de modnes litt etter litt, og vi kan høste røde tomater i mange uker fremover.

Legg gjerne tomatene utover på et brett slik at det er lettere å følge med på hvilke som blir modne.

Tomatene trenger ikke lys for å modne, så hvis du vil kan du legge dem i et skap. De modner også raskere hvis du legger et eple ved siden av dem, på grunn av etylengass.

OBS: Pass på at du ikke legger tomater med sprekk sammen med hele tomater. Disse tiltrekker seg for det første fluer, dessuten kan du mugne og «smitte» de andre.

Selvfølgelig smaker tomatene aller best når de er modnet i sola, men mye av butikktomatene er også høstet grønne for å ettermodnes under transport og lagring.