Mens busker og trær stort sett klarer seg selv, trenger kjøkkenhagen som regel ekstra vanning for at vekstene skal trives. Men hvordan vet du om du vanner for lite, for mye eller akkurat passe?
Som regel regner det en del i Norge om sommeren – dette året er intet unntak. Men i kjøkkenhagen kan det likevel bli for lite vann til at vekstene trives. Dette gjelder spesielt tidlig på sesongen, før røttene har klart å komme dypt ned i jorda for å hente vann.
Trenger vann 2-3 ganger i uka
Som en tommelfingerregel trenger kjøkkenhagen vanning 2 til 3 ganger i uka. Gjennom vekstsesongen trenger kjøkkenhagen vann tilsvarende 25 mm i uka – eller 100 mm i måneden – selv i Bergen er det ikke alltid det regner så mye i juli. Dersom regnet kommer i form av noen timer med styrtregn er det dessuten lite nyttig for plantene – da mesteparten av vannet bare renner vekk.
Hvor mye vanning som trengs, kommer også an på solforhold, jordtype og hvilke vekster du dyrker. Sandjord holder dårlig på vannet, mens leirjord fungerer som et vannreservoar, for å ta to eksempler. Og dyrker du mais eller agurk, trenger disse mer vann enn potetåkeren.
Er du usikker på hvor mye det faktisk har regnet? Skaff deg en regnmåler som du kan følge med på.
Tenk også på at det være ting som dekker til jorda slik at plantene ikke får nytte av regnvannet – for eksempel hvis det er store blader. Og står plantene i krukker er det nesten alltid nødvendig å vanne ekstra selv om det regner – regnet «treffer» ikke krukkene når det står store planter oppi.
Sjekk jorda selv
Den beste måten å finne ut om grønnsakplantene trenger vann, er å sjekke om jorda er fuktig. Bruk en liten spade og grav et hull cirka 8 cm ned i jorda. Kjenn på jorda: Er den fuktig, er det nok vann – er jorda tørr, må du vanne.
Det beste tidspunktet å vanne er enten tidlig om morgenen eller om kvelden. Da er temperaturen lavere enn midt på dagen, og det blir mindre fordamping. Har du mye snegler er det bedre å vanne morgen enn kveld.
Du bør unngå at plantene tørker ut slik at bladene begynner å henge mellom hver vanning. Hvis plantene opplever tørke, vil de bli stresset, og er mer utsatt for sykdom og skadedyr. Noen vekster, som løk eller gulrot, kan gå i stokk/blomstre allerede første år hvis de har det for tørt.
Vann med spreder eller dryppslange
Den beste måten å vanne kjøkkenhagen er ved å bruke en vannspreder, eller en dryppslange. Når du vanner på den måten kan vannet langsomt fordeles til plantenes røtter, og jorda klarer å absorbere vannet.
Det er også viktig at du får vannet så lenge at det trekker et godt stykke ned i jorda, slik at plantene utvikler røtter som går langt ned. Hvis du kun vanner i overflaten, vil plantene få grunne røtter og vil behøve oftere vanning.
Hvis du vanner med kanne eller vannslange, vann med lavt trykk, og mest mulig rett på røttene.
Kan du vanne for mye?
Ja, det er veldig mulig å vanne for mye. De fleste planter (unntatt vannliljer) liker dårlig å stå med røttene i vann. Dersom det er for vått, vil ikke plantene klare å ta opp næringen fra jorda og vil mistrives. I verste fall kan røttene råtne og bladene blir gule slik at planten ikke klarer å levere avling.
Overvannede grønnsaker kan få en vassen smak, og næringsstoffene vil vaskes ut av jorda og i verste fall forurense bekker og vassdrag.
Det er også generelt bedre å vanne litt sjeldnere, men gi plantene en god rotbløyte, enn å vanne litt hver dag. Vanner du hver dag er det fare for at du vanner for mye, eller at du «skvettvanner» litt i overflaten.
Men igjen: Kjenn etter på jorda før du vanner. Lykke til med dyrkingen!