Er du blant dem som sverger til vanlig gran som juletre, vil du neppe vente til 20. jul med å kaste det ut av huset. Men et juletre er på ingen måte søppel – det kan du resirkulere i hagen. Her er 6 tips til hvordan du kan bruke «juletre-slaktet».
Bor du i leilighet, er det muligens best å levere juletre til kommunens gjenvinningsstasjon. Er du derimot så heldig at du har egen hage, bør du ta vare på det organiske materialet som den verdifulle ressursen det er. Det er ikke annerledes med juletreet enn annet hageavfall som løv, gressklipp, kvist og kvast: Det er ikke søppel, men nyttig for deg og hagen din.
Ifølge gammel tradisjon, skal du vente til 20. dag jul, altså 13. januar, før du rydder jula ut av huset.
Hos oss får julepynten gjerne stå en god stund, men akkurat juletreet må ut så fort som mulig etter nyttårsaften. Det er nemlig begrenset interessant å feie gulvet for barnåler flere ganger om dagen. Det vanlige, «norske» grantreet vil etter min erfaring begynne å drysse med en gang det kommer inn i varmen, så en drøy ukes gjesteopptreden holder i massevis. Edelgran drysser litt mindre som regel, men jeg synes ikke det er like fint, og dessuten dyrere å kjøpe.
Tips 1: Dekk plantene med granbar
Blomsterbed/staudebed kan med fordel dekkes med granbar. Dette gjør at de får en liten isolasjon mot kulde og vind når det ikke er snø på bakken. Og hvis det kommer snø, blir det en luftlomme under som også isolerer.
Jeg pleier i første omgang å sage av alle greinene på juletreet (utendørs!) og legge greinene der det er behov for litt ekstra vinterbeskyttelse.
Tips 2: Lag gjødsel til surjordsplanter
Som nevnt: Juletrær drysser. Men visste du at barnåler gir sur jord? Har du for eksempel rhododendron eller andre surjordsplanter, kan du ta vare på barnålene og lage gjødsel/jordforbedring til disse. Du kan lage en egen surjordjordskompost, der du komposterer barnåler og oppkvernede grankvister. Det enkleste er å bare drysse barnålene rundt plantene.
Du kan også legge greinene fra juletreet rundt surjordplantene etter «slakting», så vil de nålene er igjen drysse ned på jorda i løpet av vinteren.
Surjord/rhododendronjord er som regel torv-basert, så ved å bruke barnåler i stedet reduserer du behovet for torv.
Tips 3: Lag treflis
Har du kompostkvern, kan du mate denne med juletregreiner, og få treflis ut i den andre enden. Hvis du har en kraftig kompostkvern/fliskutter, kan du kjøre julestammen gjennom der også.
Tips 4: Bruk stammen som bønne-stativ
Etter at du har klippet vekk greinene, sitter du igjen med en fin, rett stamme som kan brukes for eksempel til klatrestativ for bønne-planter. Den kan også brukes til å støtte opp et frukttre eller et annet nyplantet tre.
Tips 5: Lag et enkelt insekthotell
Våre ryddige hager er ikke så bra for insekter og småkryp som også bor i hagen. Hvis du sager opp juletrestammen i 3-4 biter, og klipper til greinene, kan du legge alt i en haug i et egnet hjørne av hagen. Dette vil bli et fint skjulested for ulike «vesener». Etter hvert som det brytes ned, kan du forbedre jorda i rhododendron-bedet.
Tips 6: La kommunen lage jord av det
Hvis du ikke har plass eller mulighet til å resirkulere juletreet i din egen hage, lever det til kommunens gjenvinningsstasjon. Da vil de bruke det til å lage ny kompostjord som du kan kjøpe. Dette er mye mer klimavennlig plantejord enn vanlig, torvbasert sekkejord.
I Oslo kommer renovasjonsetaten rundt i byen og samler inn juletrær fra 13. dag jul og noen dager fremover.
OBS: Ikke bruk juletreet som ved
Har du vedfyring, tenker du kanskje at det er greit å fyre med juletreet? Det synes ikke brannvesenet er spesielt lurt, da det er veldig mye kvae i en gran av juletre-størrelse. Dette kan i verste fall føre til pipebrann, og utslipp av giftige gasser.