Har du hørt om pappeskekompost noen gang? Ikke vi heller. Dette er en metode funnet opp av den japanske renovasjonsetaten, og som er helt genial for deg som vil kompostere matavfall hele året i en liten leilighet.

tekst: BJØRNHILD FJELD – foto: TORE FJELD

Som mange andre har vi kompostert matavfallet vårt med bokashi i noen år. Problemet akkurat nå er at alle bokashi-bøttene er fulle, og på grunn av all snøen er det umulig å komme seg ut i jordfabrikken for å få tømt dem. Det går naturligvis an å lage en innendørs jordfabrikk, men det har vi prøvd før, med dårlig erfaring (hærmygg).

For trangbodde japanere

Cecilie Mossige, også kjent som «gravefri-Cecilie», har nettopp laget et nytt kurs i noe som heter pappeske-kompostering. Det er en opprinnelig japansk metode, som ble utviklet av det japanske renovasjonsvesenet, og som passer spesielt godt for folk med liten plass. Det er mange i Japan som bor trangt, og det å bli kvitt avfall er mildt sagt utfordrende.

– Jeg oppdaget denne metoden fordi jeg elsker kompostering, og er en nerd. Jeg kom over dette på internett, og måtte bare prøve. Jeg har heller ikke så stor plass, og det kan være utfordrende å få til komposteringen om vinteren, forteller Cecilie.

Som andre varmkomposter må en pappeske-kompost mates jevnlig for å holdes i gang.

Pappeske-kompostering er rett og slett kompostering i en helt vanlig pappeske. Fordelen med metoden er at du kan gjøre hele prosessen innendørs, det tar liten plass og det lukter ikke. Forsåvidt flere av de samme fordelene som bokashi, men du trenger ingen jordfabrikk.

ダンボールコンポスト (japansk) uttales danbårå-kåmpåstå, og det betyr noe sånt som «papp-kompost».

Hvis du har lyst til å lære metoden fra grunnen av, kan du melde deg på kurset til Cecilie, som varer i 10 dager.

Man skulle tro at en pappeske raskt gikk i oppløsning når den ble fylt med organisk materiale, men det skjer ikke med pappeske-kompost.

Hva trenger du?

Har du lyst til å teste ut pappeske-kompostering, må du først gjøre noen forberedelser:

Du trenger 1 passe stor pappeske (uten plast), som du fyller halvveis opp med en blanding av biokull og kokosfiber. Deretter kan du fylle på med matavfall. På toppen legger du en avis eller et klede, og så pakkes hele esken inn i et tekstil, en duk eller lignende passer bra.  Esken må stå litt opp fra gulvet, på en rist for eksempel.

En pappeske-kompost tar ikke mer plass enn pappesken du bruker. Esken pakkes inn i et tekstil, og settes på en rist så den kommer litt opp fra gulvet.

– Blandingen av biokull og kokosfiber kalles kompostmedium, og brukes også som strø mellom lagene med matavfall, forklarer Cecilie.

Biokull kan du enten kjøpe i et hagesenter eller på nett, eller lage det selv i vedovnen.

– Det å lage biokull er veldig enkelt. Du tar en kakeboks i metall, fyller med matavfall og legger inn i vedovnen. Kakeboksen må ha noen hull, og det må være skikkelig god varme i ovnen. Da vil det skje noe som heter pyrolyse, og matavfallet blir omdannet til biokull.

Biokull kan lages av matavfall som er vanskelig å kompostere, som bein, avokadosteiner eller tørre brødskalker.

– Det blir ikke store mengder, så det kan være like praktisk å kjøpe biokull i en stor sekk på Felleskjøpet, for eksempel, sier Cecilie.

Biokullet blandes med et karbonrikt materiale, og Cecilie har erfart at kokosfiber er det som funker best.

– Kokosfiber får du kjøpt hos de som selger plantejord. Dette blir importert til Norge, men jeg synes likevel det er bedre enn å bruke torv. Det går også an å blande biokull med løv for å lage kompostmedium, men da kan det bli med noen insekter inn.

Kokosfiber er et avfallsmateriale i andre deler av verden, og passer bra å bruke som kompostmedium.

Komposter i stua

Pappeske-komposteringen går best i vanlig romtemperatur, men siden det ikke blir noe lukt så er det ikke noe problem å ha komposten på stua eller kjøkkenet. For at komposten skal holdes i gang, bør den fylles hver dag, eller annenhver dag med cirka 1/2 kg matavfall.

Cecilie har nå testet ut pappeske-kompostering i 3 måneder, og har gode erfaringer.

– Du kan bruke 3-6 måneder på å fylle opp esken med matavfall. Har du mye avfall, kan du ha flere pappeske-komposter. Når esken er full  kan den stå og ettermodne i 2-8 uker. Hvor lang tid det tar før komposten er ferdig til bruk, kommer blant annet an på hva du komposterer. Når komposten er ferdig kan du bruke den til å plante i, men blande 1 del kompost til 2 deler jord. Bland gjerne med gammel krukkejord.

Biokull er et supert jordforbedringsmiddel som også brukes i pappeske-kompost. Du kan faktisk lage biokull ved hjelp av en kakeboks i vedovnen.

Flere metoder for å utnytte ressursene

Etter at Cecilie begynte med gravefri dyrking, har hun blitt stadig mer opptatt av kompostering.

– Skal du dyrke gravefritt, trenger du mye kompost og annet dekkemateriale. Derfor synes jeg det er fint å bruke flere metoder. Jeg bruker også bokashi, varmkompost og hagekompost, i tillegg til pappeske-komposten. Hver metode har sine fordeler, mener hun.