Det er flott å pynte opp terrassen eller inngangspartiet med fargerike, blomstrende krukker. Men hvordan få krukkene til å bli skikkelig frodige og fine? Vi gir deg tipsene.

Det å plante i krukker er blitt stadig mer populært de siste årene, i tråd med at terrassene er blitt større og vi ønsker oss en mer lettstelt hage.

I denne hagen er det ikke så mye plass til å plante i bakken, noe eierne har løst med å plante i ulike krukker og kar.

Det er flere fordeler med å plante i krukker i stedet for ute i bed i hagen:

• Det blir mindre ugress.

• Det er enkelt å flytte plantene hvis du har lyst på en forandring.

• Du kan få plass til å plante selv om du ikke har stor hage.

• Det er lettere å holde brunsneglene unna plantene.

Men det er også noen utfordringer knyttet til å plante i krukker, og ikke alle lykkes på første forsøk. Her er det som må være på plass for å få frodige krukker med planter som trives:

1. Husk nattefrosten

Ikke fall for fristelsen til å sette ut planter for tidlig. Slutten av mai er det tidligste du kan sette ut sommerblomster de fleste steder i Norge. Unntaket er stemor, påskeliljer og andre typiske vårblomster som tåler noen minusgrader.

2. Bruk stor nok krukke

Når du kjøper en plante i hagesenteret, står den i en ganske liten plastpotte. Noen setter bare planten rett i en potteskjuler, med plastpotten på. Dette er ikke en spesielt god idé, det funker bare til såkalte «bruk og kast-planter» som vi bruker inne som stueplanter. For eksempel ildtopp eller pottekrysantemum.

Hvis plantene står i store krukker vil de raskt vokse seg store og frodige.

Skal du få sommerblomster som pelargonia, petunia eller stemor til å vokse og trives gjennom hele sommeren, må du plante dem over i en større krukke. Det er nesten sånn at jo større jo bedre, så lenge terrassen tåler tyngden av krukken full av våt jord. Minimum bør krukken ha en diameter på 25 cm hvis du ønsker at plantene skal trives helt til høsten.

Kjøp heller én stor krukke enn flere små. Og velg krukker av god kvalitet, som er frostsikre og kan stå ute hele året. Hvis du liker å flytte på krukkene kan det også være lurt å velge krukker i fiber eller et annet lettere materiale enn de klassiske keramikk-krukkene.

Med en stor krukke vil en liten plante få god plass til røttene og kan vokse og utvikle seg. Du slipper også å vanne så ofte, og plantene tørker ikke så lett ut.

Pelargoniaen til venstre kunne gjerne stått i en større krukke.

3. Bruk god, næringsrik jord

Det er liten vits å kjøpe dyre planter i hagesenteret, og så plante dem i den billigste torvjorda. I en krukke er det viktig å ha jord som holder godt på fuktigheten. Det finnes spesialjord for krukker som inneholder blant annet leire.

Jorden bør heller ikke være for tung og tett, da får ikke røttene nok luft. Det har en del fordeler å bruke torv i krukker, men det finnes også gode alternativer.

Flittig lise blomstrer flittig i denne store tønna.

Krukkejord bør også inneholde litt sand og naturligvis gjødsel. Bland gjerne inn litt kompost, enten fra egen kompostbinge, eller kugjødselkompost du kjøper i sekk (denne inneholder også torv). Spesielt hvis du skal dyrke spiselige vekster er det smart å bruke kompost i jorda.

4. Husk drenering i bunn

Før du fyller på jord er det smart å legge et lag med leca-kuler eller stein i bunnen av krukkene. Dette gir både luft til røttene og sørger for at det ikke blir stående vann i bunnen av krukkene.

OBS: Husk at det må være hull i bunnen av krukken, slik at overflødig vann får renne ut.

Legg først 3-5 cm leca eller småstein i bunnen, deretter et lag fiberduk, før du fyller på med jord.

Både praktisk og dekorativt å ha vannkanne som en del av krukkemiljøet.

5. Plantene trenger gjødsel

Selv om plantene har fått med seg en liten startpakke i form av gjødslet jord eller kompost, trenger de jevnlig påfyll av mat gjennom sesongen. Langtidsvirkende krukkegjødsel er veldig praktisk. Eller annen pelletert gjødsel, vi pleier å bruke naturgjødsel/hønsegjødsel.

I en krukke vil planten være avhengig av å stadig få tilført ny næring, da næringsstoffene blir vasket ut for eksempel ved et tungt regnskyll.

6. Knip av visne blomster

Sommerblomster kan blomstre fra tidlig vår til seint på høsten hvis de virkelig trives. Men for at de skal fortsette å komme med nye blomster, er det lurt å knipe av de visne blomstene etter hvert, slik at planten ikke får begynt å lage frø.

Hortensia er favoritten til mange, og kan gjerne stå i krukke over sommeren. Skal du ha den til å overvintre bør krukkene enten settes i en kald kjeller eller du kan plante ut hortensia i et bed i hagen.

7. Blomstrer best i sol

De aller fleste blomstrende planter trenger en god dose lys og sol for å blomstre fargerikt og frodig. Det er riktignok noen unntak, for eksempel fuksia, men de fleste sommerblomster vil stå på solsiden.

8. Husk å vanne – også i ferien

Selv om det regner mye i Norge, kan det fort bli tørt i krukkene hvis du ikke passer på. Hvis du skal reise på ferie bør du sørge for noen som vanner, eller aller helst et automatisk krukkevanningssystem.