Det å få blomstring gjennom hele sesongen er bra både for insektene i hagen, og for oss som rett og slett bare liker blomster. Her er tips til noen stauder som er på sitt beste fra august til oktober.
Noen stauder trenger lang tid fra de første spirene dukker opp om våren, til de gleder oss med vakker blomstring på slutten av sesongen. Ofte er dette snakk om høyreiste planter som rett og slett trenger å vokse i lang tid før de kommer i blomst.Hvis du bor et sted der første frostnatt kommer i august, er det ikke de seintblomstrende staudene du skal satse på – de vil ikke rekke å komme i blomst før vinteren. Men for oss som har høstvær til nærmere jul, er disse staudene et nydelig tilskudd til hagen.
Hjortetrøst
Vi har den ikke i hagen selv, men vi har vært i Botanisk hage og beundret de høyreiste skjønnhetene. Det finnes flere typer hjortetrøst, blant annet vanlig hjortetrøst (Eupatorium cannabinum), storhjortetrøst (Eupatorium purpureum) og flekkhjortetrøst (Eupatorium maculatum).
Alle er herdige minimum til H5, kanskje til H7, og blir 1,5 til 2,5 meter høye. De har ganske stive stengler, og passer fint hvis du for eksempel ønsker deg en staudehekk. Fordelen med staudehekk sammenlignet med en vanlig hekk med busker, er at plantene visner ned om vinteren slik at du kan bruke plassen for eksempel til oppbevaring av snø.
Purpursolhatt
Mange kaller denne stauden bare for solhatt, eller rød solhatt, men det riktige navnet er altså purpursolhatt (Echinacea purpurea). Purpursolhatt finnes ironisk nok også i flere farger, med blant annet hvite, grønne, oransje og røde blomster. Og det finnes ulike navnsorter med forskjellige egenskaper, plantene blir fra 0,5-1 meter høye.
Herdigheten er H5, og purpursolhatt trives best i sol. I skyggebed vil de kunne ha problemer med å overvintre, er vår erfaring.
Praktsolhatt
Hvis du synes gult er kult, bør du satse på et bed med «ekte» solhatt, altså Rudbeckia fulgida. De passer veldig bra i en rabatt, og blomstrer fra august til oktober når mye annet har takket for seg. De står gjerne i blomst helt til den første frosten, og holder seg dekorative også når de visner.
Herdigheten er H5-6, og det finnes flere navnsorter med litt ulike egenskaper og utseende på blomstene.
Høstanemone
Anemone hupehensis er en symre som trives best i litt fuktig, moldrik jord, og kan stå i sol eller halvskygge. De er ikke veldig hardføre, H3-5, avhengig av sort, og de har rosa eller hvite blomster. Bladverket ser ut som soleie, og så kommer blomstene opp på høye stengler.
Mange blomsterbutikker selger høstanemone som «krukkeplante», men du bør plante den ut i bakken hvis de skal overvintre.
Høstasters
Aster novi-belgii kalles også virginiaasters, og trives i tørr, skrinn jord. Kan gjerne stå i steinbed. De kommer seint i blomst, så bør stå på et solrikt sted hvis du skal få glede av den. Men til gjengjeld blomstrer de til oktober, og lengre enn det hvis det ikke er frost.
Herdigheten er H5-6.
Oktoberbergknapp
Som navnet tilsier begynner ikke oktoberbergknapp (Sedum spectabile) før det nærmer seg oktober måned, men du kan nyte det flotte bladverket hele sesongen.
Som andre sedumer, er dette en sukkulent plante, med store, væskefylte blader. Den vil ha sol eller halvskygge, og godt drenert jord. Kan klare seg til H6.
Høstormedrue
Actaea simplex ‘Brunette’ (og andre varianter) er hardfør nok til klimasone H7, men det er ikke alltid den rekker å komme i blomst hvis hagen din ligger langt mot nord eller høyt til fjells. Det mørke bladverket er dekorativt, så mange har den på grunn av dette.
De høye blomsterspirene med hvite blomster dufter helt nydelig, som vanilje, og er superpopulære blant insektene. Så det er virkelig en flott plante hvis du har lang nok sesong til å få den i blomst.
Kyss meg over gjerdet
Her snakker vi om en god, gammel tradisjonsplante som finnes i mange norske hager. Navnet er egentlig gjerdesolhatt (Rudbeckia Lacinata), men fleste kaller den «kyss meg over gjerdet».
Den finnes både med enkle og fylte blomster, og den trenger støtte for å komme til sin rett. Plant den inntil et gjerde eller en hekk, og gjerne flere enn én plante sammen. «Kyss meg over gjerdet» er ikke så lett å få kjøpt i hagesentre, men du kan kjøpe frø og så selv. Herdigheten er H4-6, avhengig av sort.