Kan flerårige planter overleve vinteren i krukker? Det kan de, i mange tilfeller. Her er noen råd til hvordan du lykkes med å overvintre stauder i krukker.


Har du mange krukker, kan det bli både dyrt og arbeidskrevende å skifte ut plantene hvert eneste år. Derfor velger vi heller å plante flerårige planter i krukker, først og fremst stauder.

En tommelfingerregel når du planter flerårige vekster i krukker, er at hardførheten/herdigheten bør være minst én sone høyere enn hvis du planter rett i bakken. Her vi bor i Oslo er det sone H3, slik at planter i krukker bør være H4 eller høyere.

LURER DU PÅ HVILKEN KLIMASONE DET ER DER DU BOR, SJEKK HAGESELSKAPETS KLIMASONEKART.

Drenering er viktig

En annen viktig faktor for å få plantene til å klare vinteren er også at krukkene har god drenering. Det må naturligvis være hull i bunnen, og i tillegg er det smart med lecakuler eller stein nederst i krukkene, slik at plantene ikke blir stående i vann og råtner.

Har du mulighet, sett gjerne krukkene under tak og inntil en vegg der de står lunere. Fjern eventuelle krukkefat, og sett krukkene opp på «krukkeføtter» – vedkubber funker bra til dette formålet.

Sett krukkene inntil veggen, og gjerne litt opp fra bakken før overvintring. Halve vedkubber funker bra som krukkeføtter.

Det er naturligvis også lettere å få plantene til å overvintre i store krukker enn i små, og krukkene må være frostsikre.

Det finnes mange ulike materialer som tåler frost – for eksempel høybrent keramikk, glassfiber, metall, plast og isopor.

Spør i butikken når du kjøper krukke om den er frostsikker, altså beregnet på utebruk.

OBS: Det at en krukke er frostsikker betyr ikke at den ikke kan sprekke, men den skal tåle å stå med jord i seg gjennom vinteren. Blir den stående full av vann som fryser, kan den likevel sprekke.

Hosta kan godt stå i krukke, som denne «Whirl wind» gjør.

I tillegg til at krukken må være frostsikker, er det viktig at det er plass til nok jord i den til at flerårige planter kan utvikle røttene sine. En staude eller busk skal forhåpentligvis stå i krukken i noen år.

Det er også en del planter som ikke liker å fryse på røttene sine, så hvis de står for eksempel i en krukke av metall, kan de dø, eller bli satt veldig tilbake.

For å få litt «pynt» i dette miljøet, må vi plante i krukker, det er for lite jord til å lage bed. Fordelen med krukker er også at plantene kommer litt opp fra bakken, i et bed ville vi nesten ikke sett dem.

Stauder som klarer vinteren hos oss

Løytnantshjerte – klarer seg fint i både små og store krukker, men blir ikke så store som hvis de plantes i bed.

Hosta – flere sorter vi har står i krukker, blant annet flere ulike dugghosta, og Hosta «Whirl Wind».

Alunrot – vi har mange Heuchera/Heucherella, og erfaringen er at de faktisk trives bedre i krukker enn i bed.

Bregner – disse har vi bare gravd fra andre steder i hagen, og plantet i krukker. De har vokst og trivdes i årevis i relativt små krukker.

Lavendel – dette er egentlig ikke en staude, men en liten busk. Vi har en som er plantet i en stor sinkbalje, den har blitt kjempestor og flott i løpet av et par år.

Denne lavendelen har vi hatt i flere år, og den trives godt i sinkbaljen.

Astilbe – Arendsspir trives godt i skyggen, og er en hardfør staude som fint klarer å overvintre i krukker hos oss.

Prydkattemynte – hvis du har for tøft klima for lavendel, er kattemynte et supert alternativ.

Kattemynte er fin i en kasse der den kan velte ut over kanten.

Prydgress – noen sorter er hardføre nok til å klare seg i krukker. Vi har fagerrørkvein, som er et høyt prydgress med hvite striper på bladverket, som står i en stor krukke. Et annet tips er såkalt «stripegress» (Phalaris arundinacea, H7-8).

Prydgress i krukke synes vi er kjempelekkert. Dette er fagerrørkvein, som i løpet av sommeren har vokst seg 180 cm høyt. Det er også veldig dekorativt i vinterhalvåret, og eneste stell de får, er en liten klipp tidlig om våren.