Du har helt sikkert både sett og smakt på lysegrønn gjøkesyre i skogen. Men det finnes en hel masse ulike sorter Oxalis som passer i hagen eller vinduskarmen.


Som faste lesere av bloggen nok har fått med seg, er vi veldig glade i planter som har kule blader, gjerne i litt uvante farger. En stilig, mørkerød Oxalis er definitivt noe som passer hos oss.

Vi har hatt denne oxalis-en i noen uker, og den blir bare finere og finere.

Knollvekster

Oxalis er en stor planteslekt med veldig mange sorter. Noen av dem vokser vilt i Norge, mens andre ikke er vinterherdige. Noen sorter frør seg selv i hagen og blir på den måten flerårige.

Vi har tidligere gjort noen forsøk på å overvintre forskjellige fargerike Oxalis ute i hagen, men det har gått dårlig. Etter hva vi har lest er Oxalis en knollvekst, slik at du må ta opp knollene og la dem ligge frostfritt hele vinteren. Alternativt kan du sette hele potta i kjelleren, og bare la det tørke ut. Den trenger ikke vann om vinteren.

Når det blir vår og lys og nærmer seg hagesesong, er det smart å sette Oxalis til fordriving på et lyst sted, akkurat som du kan gjøre med georginer.

Gjøkesyre er spiselig, den vi kjøpte ble solgt som en urt, men vi synes den er så fin at vi ikke har lyst til å spise den opp.

Bladene forandrer farge etterhvert som planten vokser.

Potteplante

Vi synes rett og slett den passer som en potteplante, og nå har den også fått noen søte, gule blomster. Så lenge vi passer på at den har det jevnt fuktig holder den seg fin.

Etter at Oxalis er visnet ned, kan den settes til vinterlagring i kjelleren.