Vil du glede humlene og deg selv bør du plante noen vårblomstrende stauder i hagen din. Her er noen hardføre og pene sorter vi anbefaler.
Definisjonen på en stauder er en «flerårig plante med urteaktig vekst». Det vil i de fleste tilfeller bety at det er planter som visner helt tilbake om høsten og kommer opp med nye skudd fra rota neste år.
Når vårsola omsider kommer, vil vi gjerne ha noe vakkert og fargerikt som blomstrer i bedene. Vårblomstrende stauder er gjerne ikke de mest prangende, men de er utrolig kjærkomne. Mens det senere på sommeren er mye som konkurrerer om oppmerksomheten, kommer de tidligste staudene i blomst mens det ellers er bare svart jord og visne blader fra i fjor på de andre plantene.
Det er dessuten viktig for insektene at de har noen blomster å samle nektar fra gjennom hele sesongen.
Lungeurt
Lungeurt (Pulmonaria) finnes i mange ulike varianter og farger, blant annet flekklungeurt, legelungeurt, rød lungeurt og hybrider av disse. Den er kjent som en gammel legeplante, derav navnet, og ble på 1100-tallet anbefalt som middel mot lungesykdommer.
Alle sortene av lungeurt er hardføre, de fleste til H8, og trives i fuktig jord med litt skygge. I praksis kan lungeurt trives hvor som helst i Norge. Vår lungeurt har hvite blomster fra begynnelsen av mai, og i tillegg veldig stilige, flekkete blader. Når blomstene er avblomstret kan du med fordel klippe ned bladene, da kommer de nye flotte blader og noen ganger også en runde til med blomster.
Akeleier
Akeleie (Aquilegia) er en virkelig klassiker i norske hager. De opprinnelige akeleiene er blå, men i dag finnes det en hel del hybrider som er både gule, hvite og røde. Det er også en viss forskjell på blomstringstiden fra sort til sort, men de fleste akeleier blomstrer fra et stykke uti mai.
Akeleier er også blant de mest hardføre staudene vi har, de fleste sortene er herdige til H8 og trives i både sol og skygge. Jorda skal helst være kalkholdig.
Hageprimula
Primula (nøkleblom) er en virkelig fargeklatt i staudebedet. Med sine friske, grønne blader og fargesterke blomstring er dette manges staudefavoritt. Vi har en navnsort som heter «Margit», og den blomstrer trofast fra begynnelsen av mai hvert eneste år. Den er hardfør til klimasone H6, og trives i både full sol og halvskygge. Ellers finnes primula i nær sagt alle farger: Gule, hvite, røde og rosa.
Aurikler
Aurikkelen er en spontan krysning mellom de to alpeplantene den gule Primula auricula og den fiolette Primula hirsuta. Denne krysningen ble funnet i nærheten av Innsbruck i 1576, og ble utgangspunktet for nye krysninger og den store aurikelkulturen som etter hvert oppstod, spesielt i Belgia og England.
Aurikkel er en typisk «oldemorsstaude» som finnes i veldig mange gamle hager. Spesielt i Nord-Norge har interessen for aurikler vært veldig stor, og det finnes over 80 sorter samlet i Tradisjonshagen i Tromsø.
Aurikler blomstrer i mai-juni, og er hardføre, nøysomme planter som trives i vanlig hagejord på voksested med sol eller halvskygge.
Løytnantshjerte
En klassiker i staudebedet, og en plante som gjør mye av seg fra begynnelsen av mai til uti juni. Hos oss blir løytnantshjerte nesten som en busk, så den bør plantes sånn at den har litt plass rundt seg, ellers tar den nuven av naboene i bedet. Etterhvert blir bladverket litt pjuskete, da pleier vi å klippe den helt ned.
Hagepute
Har du et steinbed eller for eksempel en mur du ønsker å dekke til, er hagepute (Aubrieta) et godt valg. Den danner et teppe av små, blå blomster som brer seg utover med blomstring i mai-juni. Trenger et solrikt voksested og godt drenert jord. Hardfør til H7.
Vårkjærminne
Vårkjærminne (Omphalodes verna) passer glimrende som bunndekke på et sted i hagen med litt skygge. Vår står i halvskygge, og trives bra. Etter blomstringen har du glede av det flotte, grønne bladverket. Blomstene minner om forglemmegei. Men obs: Planten sprer seg lett, og kan forvilles.