Har du aldri prøvd å dyrke noe før, bør du starte med salat. Plukksalat kan du dyrke i en liten krukke både inne og ute.


Det å ha litt bladgrønnsaker som vi kan høste og bruke som tilbehør til ulike matretter liker vi veldig godt. Og salat kan du dyrke selv om du har liten plass. Alt du trenger er en krukke med jord.

Så plukksalat

For noen uker siden fant vi frem en pakke med frø av plukksalat som vi sådde i en skål med tilhørende plantelys. Dette er et plantelys som selges på Ikea og heter Bittergurka.

Fordelen med plukksalat er at du kan begynne å høste bladene når de bare er små babyblader. Du kan høste av salaten ganske lenge og det vokser opp nye blader. Plukksalat er høsteklar etter 4-6 uker.

Hodesalat er ikke så godt egnet til å dyrke i krukker, da bør du ha større plass, og bedre tålmodighet. Det tar cirka 8 uker før et hode er høsteklart.

Må spires på kjølig sted

Det som er litt spesielt med salat er at frøene ikke spirer hvis det er varmere enn 20 grader. Har du en kald kjeller eller et gjesterom, kan du bruke det til spirerom, cirka 15 grader er perfekt.

Frøene trenger ikke lys før de spirer, men etter at de har kommet opp må du pøse på med lys. Det beste er å bruke vekstlys, dette gir mye lys men avgir lite varme. Har du ikke det kan du sette salatspirene i vinduskarmen eller under armaturet under kjøkkenbenken hvis du har det. Salat er ikke av de mest lyskrevende vekstene, men hvis du sår midt på vinteren bør du bruke ekstra lys. La lyset stå på i cirka 16 timer i døgnet.

Denne salaten ble sådd for 3-4 uker siden, og vi kan gjerne begynne å høste litt allerede nå. Babybladene smaker jo best.

Sår i gjødslet jord

Som regel anbefales det å så i såjord, som er ugjødslet og inneholder litt sand. Når vi sår salat pleier vi å så rett i vanlig gjødslet plantejord, så slipper vi å prikle om plantene. Det krever endel næring for å produsere salat, slik at det er greit å starte med gjødslet jord først som sist.

Når vi kommer litt lenger utpå våren kan salatdyrkingen flyttes ut. Har du en liten kjøkkenhage eller et par-tre store utekrukker, er det smart å så salatfrø cirka hver andre uke, så har du alltid fersk salat du kan høste. Prøv deg gjerne frem med ulike sorter og se hva du liker best.

Andre «nybegynner-grønnsaker» som er lette å lykkes med er reddiker, spinat og mangold.