April er en vårmåned de fleste stedene i Norge. Det betyr at det går an å starte hagesesongen utendørs. Her er noen arbeidsoppgaver du kan ta fatt på i hagen nå tidlig om våren.
Norge er et langstrakt land med veldig forskjellig klima. Jeg som skriver dette er veldig klar over at det fortsatt ligger snø i hagene til mange av mine lesere – både nord og sør i Norge. Enkelte år er april en vintermåned også her på Østlandet. Og bor du på Vestlandet – har du kanskje klipt plenen allerede.
Så: Dette er oppgaver som passer å gjøre når det er fritt for is og snø i hagen – og temperaturen gjør det mulig å oppholde seg utendørs uten polvotter. Det kan være i mars, april eller mai – alt ettersom hvordan “vær- og føreforhold” er hos deg.
Bærbusker har godt av å få en beskjæring tidlig om våren.
Beskjære busker og trær
De fleste busker og trær har godt av jevnlig beskjæring, selv om det ikke er livsnødvendig. Tidlig vår, før løvsprett, er det tidspunktet de fleste gartnere anbefaler at beskjæring utføres.
Les mer om beskjæring i disse artiklene:
• Slik beskjærer du bærbusker og prydbusker
• Hvordan redde et gammelt frukttre med beskjæring
• Beskjæringskalender for norske forhold
Dette er fagerrørkvein, et hardført prydgress (H6) som ikke er vintergrønt. Jeg klipper det ned tidlig om våren, før det kommer nye, grønne skudd.
Klippe ned prydgresset
Har du prydgress som ikke er vintergrønt, kan dette klippes ned til 5 cm over bakken, med en gang det begynner å vise seg grønne skudd fra rota. Det er viktig at prydgresset ikke beskjæres om høsten – da vil det komme vann inn i “rørene” og det kan råtne.
Les også: Klipp ned prydgresset nå
Høste jordskokk
Rakk du ikke å høste all jordskokken sist høst? Da kan knollene høstes og spises nå, før de begynner å spire på nytt. La det ligge igjen noen knoller i jorda så du har til årets produksjon.
Her kan du se en Youtube-video jeg har laget om høsting av jordskokk:
Så sommerblomster
Er du lei av å kjøpe sommerblomster i dyre dommer hvert år? De sommerblomstene som selges i hagesentrene er ikke alltid så enkle å dyrke selv, men det finnes et utall av andre som er minst like fine. Cosmos/pyntekorg, løvemunn, Tagetes, ringblomst, kornblomst, Zinnia, solsikker og erteblomst er bare noen eksempler. Du kan så dem inne i vinduskarmen, i potter/brett utendørs (kaldsåing) eller direkte på voksestedet.
Les også: Blomstene du kan så i april og mai
Kaldså kålvekster
Mange sår kålplanter innendørs, men jeg synes det er enklere å forkultivere kålvekster utendørs. Men for å unngå snegler, og for å ha mer kontroll, sår jeg ikke direkte. Jeg forkultiverer i stedet i en kaldbenk/under glass, eller i en plastkasse med lokk.
Jeg pleier også å så sukkererter og bønner i dorullhylser, men siden de vokser fort, venter til nærmere 1. mai med dette.
Les også: Derfor er det lurt å forkultivere utendørs
Rydde i staudebedene
Jeg pleier aldri å rydde i staudebedene om høsten, men venter til våren. Det er smart å klippe vekk blader og tørre plantestengler før staudene begynner å komme opp på nytt. Avklippet deler jeg i mindre biter og bruker som jorddekke i bedene. Det er bra både for meitemark og mikroliv, hindrer ugress og gir litt næring/karbon tilbake til jorda.
Tips: Har du mange grove stilker/stengler, kjør dem gjennom kompostkverna før du legger tilbake i bedene.
Klipp gjerne ned staudene og klipp alt det brune i små biter som blir mat til meitemarkene.
Prikling og ompotting
Hvis det ikke er utevær, er det fint å prikle tomatplantene du sådde for noen uker siden, over i hver sin potte.
Plante busker og trær
Hvis det ikke er tele i bakken, er det ingen ting i veien for å plante busker og trær allerede i april. Dette må vel å merke være planter som er oppbevart utendørs. Har plantene stått i et varmt drivhus, må du vente med utplanting til det trygt for frostnetter.
Begynne å drive georginer
Jeg har som mange andre litt “dilla” på georginer. Om vinteren ligger knollene til lagring i kjelleren, men noen uker før utplanting, setter jeg dem i jord til fordriving. Jeg pleier å bruke brødposer/plastposer til fordrivingen for å spare plass, men du kan også bruke potter.
Du kan fordrive georgineknoller i gjennomsiktige plastposer. Legg litt jord over og under knollen og hold jevnt fuktig, men ikke veldig vått.
Det er naturligvis også mulig å vente med å ta frem georgineknollene til det går an å plante dem ute, men fordelen med fordriving er litt tidligere blomstring.