I mars og april kan du beskjære bærbusker som rips, solbær og stikkelsbær – samt andre busker i hagen. Lurer du på hvordan du gjør det? Les videre, så forklarer jeg hvordan.
Det virker kanskje drastisk å skulle gå løs på levende planter med saks og sag? Beskjæring er på ingen måte livsnødvendig for planter, men det er i mange tilfeller gunstig å gjøre det.
Når skal beskjæringen gjøres?
Med noen unntak kan busker, trær, frukttrær og bærbusker beskjæres på senvinteren/tidlig vår. Hva som er akkurat riktig tidspunkt kommer an på hvor i landet du bor, og hvor langt sesongen er kommet.
Beskjæringsjobben bør gjøres når temperaturen stort sett holder seg over 0 grader – men før løvsprett. I Sør-Norge kan du som regel fint beskjære busker og trær i mars, i Nord-Norge og Innlandet kan du gjerne vente til april eller til og med mai.
Beskjæring = fornying av busken
Både bærbusker og andre busker beskjæres med en metode som kalles foryngelsesbeskjæring. Dette betyr rett og slett å forynge busken, ved å fjerne gamle greiner og la unge greiner få mer plass.
For bærbusker som rips og solbær er det en fordel om busken kontinuerlig fornyes ved hjelp av beskjæring. Etter 4-5 år vil nemlig greinene gi lite blomstring og frukt, da er de blitt for gamle. Hvis du da ikke beskjærer busken, vil nye greiner få lite plass og lys – og det blir dårlig avling.
Hvis du har en bærbusk som ikke er blitt beskåret på noen år, kan du foryngelsesbeskjære den ved at du klipper/skjærer vekk cirka 1/3 av alle greinene.
Det er de eldste greinene som skal fjernes, det er de som er helt mørke og grove. Er de veldig gamle er de kanskje mosegrodd også. Unge greiner har en mer lysebrun farge.
Gamle greiner er mørkebrune, unge greiner lysere brune.
Når du foryngelsesbeskjærer en bærbusk, klipper eller sager du greinene helt ned til bakken. Du tynner ut busken, rett og slett. Da vil det komme nye skudd fra rota.
Hvis du gjør dette hvert år i tre år, vil du ha fått en helt “ny” busk. Senere kan du beskjære litt mer forsiktig.
Det store fordelen med å beskjære bærbusker, er at buskene vil gi mer avling i form av bær. Det vil komme mer lys og luft inn i busken, slik at det blir mer blomstring og bærene utvikler seg bedre. Det blir også mindre fare for sopp og andre sykdommer som gjerne kommer hvis det er for tett og fuktig inne i en busk.
Her kan du se en video der jeg viser beskjæring av en ripsbusk:
Samme metode for prydbusker
Du kan bruke den samme metoden til å beskjære andre busker i hagen, som for eksempel Spirea, Potentilla, skjærsmin, klokkebusk, fagerbusk eller Aronia. Foryngelsesbeskjæring benyttes på de fleste blomstrende busker og andre busker som brukes som “frittvoksende”. Det vil si busker som har greiner som “buer seg” og som er penest hvis de får beholde sin naturlige form.
Ved å beskjære prydbusker vil du få mer blomstring, og veksten blir penere. Du har sikkert sett for eksempel Spirea-busker som blir brune og får lite blomster og bladverk når de har stått noen år.
Hvis du er “flink” kan du med fordel beskjære prydbuskene litt hvert år, slik at du kontinuerlig tynner ut litt.
Her ser du en ferdig “uttynnet” ripsbusk.
Alle sommer- og høstblomstrende busker beskjæres tidlig vår, mens vårblomstrende busker som Forsythia (gullbusk), syrin eller brudespirea beskjæres rett etter blomstring.
Les også: Vent med beskjæring til etter blomstring
“Motorsag-metoden”
Med hardføre busker går det også fint an å ta et “skippertak” med noen års mellomrom. Da kan du bruke “motorsag-metoden” ved at du klipper eller sager buskene nesten helt ned – og så kommer de på nytt fra røttene.
Kraftig bør du helst gjøre tidlig på sesongen, slik at busken har god tid på å komme i god vekst før vinteren. Beskjærer du på sensommeren/høsten kan du risikere vinterskader, fordi beskjæring stimulerer til ny vekst og det kan hende busken ikke rekker å avmodne før vinteren.
Les også: Drastisk beskjæring av brudespirea