Har du lyst til å dyrke jordskokk? Det er utrolig enkelt og gir masse god mat. Les videre om hvordan du lykkes med denne trend-planten.
Jordskokk er en vekst som har dukket opp i stadig flere hager i det siste. Den litt rare knollveksten har blitt super-trendy, til tross for at den for lenge siden ble utkonkurrert av poteten på grunn av lagringsdyktighet.
Kan dyrkes som flerårig
Vi fikk noen jordskokk-knoller av en nabo for noen år siden. Vi satte dem i bakken på våren, og høstet mange store knoller i oktober samme år.
For å ha «livstids-supply» av jordskokk pleier vi å la noen av de minste knollene ligge igjen i bakken. Det som er med jordskokk er nemlig at den tåler kulde, ned til 30 minusgrader, og dermed kan overvintres utendørs.
Livssyklusen til jordskokken er slik at knollene spirer om våren, og så vokser det opp 2 meter høye planter i løpet av sommeren. Noen sorter blomstrer med gule, solsikkelignende blomster, men det finnes også jordskokk som ikke blomstrer. Blomstene kommer som regel i august-september.
Etter at blomstene er visnet, vil knollene som regel være store nok til å kunne høstes. Er du usikker, ta gjerne opp en «prøveknoll» for å sjekke størrelsen.
Vi pleier å høste jordskokkene i oktober, men det går også an å la dem stå til neste vår og høste da. Det viktige er at du høster knollene før de begynner å spire igjen.
Kan vokse i sol og skygge
Jordskokk er ikke en krevende plante. Hos oss står den plantet i et skyggebed som står delvis under tak. Det vil si at den ikke får så mye av verken sol eller jevn vanning. Som de fleste andre planter vil den nok gi bedre avling i sol.
Vi har imidlertid anlagt jordskokk-bedet som et såkalt hügelbed, som betyr at vi har lagt noen trestokker i bunn av bedet. Disse trestokkene vil suge til seg mye vann i våte perioder og fungere som et «vann-lager». Det betyr at jordskokk-plantene har det greit selv om det er tørke i lange perioder som det for eksempel har vært i sommer.
VIL DU LÆRE MER OM Å LAGE HÜGELBED ANBEFALER VI DENNE ARTIKKELEN PÅ BLOGGEN DATSJA.
For øvrig er jordskokk en lite krevende plante. Vi dekker med løv, gressklipp eller annet organisk materiale etter høsting, og gir en neve gjødsel om våren. Ellers klarer de seg selv.
OBS: Brunsneglene kan være ivrige på å spise de ferske spirene, pass på litt så de ikke beiter ned plantene helt i starten.
Plant i et avgrenset bed
En «utfordring» med jordskokk er at de har lett for å spre seg hvis du planter dem i et område uten avgrensing. Når du høster vil det nokså sikkert være noen knoller du ikke får opp, slik at det er greiest å dyrke jordskokk på samme sted hvert år.
Bruk enten en pallekarm som er dedikert til jordskokkene, eller plant i en krukke. Vær også litt nøye når du høster og setter ned knollene igjen slik at det ikke blir altfor tett.
Hva kan du lage av jordskokk?
Jordskokk tåler ikke lagring like godt som poteter etter at de er tatt opp, så det er ikke noe stort poeng å dyrke enorme mengder.
Vi pleier å lage et par runder med jordskokk-suppe – denne oppskriften er veldig god. Vi lager også jordskokk-chips – det er bare å skjære i tynne skiver og steke i olje.
Jordskokk-puré er også godt, den litt nøtteaktige smaken gjør seg godt både til fisk og kjøtt.
Har du mye jordskokk er det best å ta opp kun det du har behov for, og heller høste flere ganger. De taper seg fort i kvalitet hvis de ligger i kjøleskapet – det er også årsaken til at jordskokk i sin tid ble utkonkurrert av potetene.
Et tips til slutt: I mange oppskrifter står det at du skal skrelle jordskokkene. Det er ikke nødvendig, vi spiser dem med skallet på. (Vi spiser også poteter med skallet, så kanskje vi er litt rare…) Det er sikkert mer nødvendig å skrelle jordskokk du kjøper i butikken, men de som hentes rett fra jorda kan bare børstes godt.
Lykke til!