Gå ut i skogen og finn en furu eller bjørk med spennende form – så kan du lage din egen bonsai.

Den japanske hagekunsten bonsai går ut på å lage små miniatyrutgaver av trær plantet i potter, som skal etterligne majestetiske gamle trær.

Da Kåre Årvik fra Haugesund fikk høre at det var utrolig vanskelig å lage bonsai, tok han det som en utfordring. Nå har han mange ulike bonsaier, de fleste har han laget selv. Han har bonsai av blant annet furu, lerk, einer, sargenteple og blodbøk.

– Jeg har drevet med bonsai i 10 år nå, og synes jeg har fått det bra til. Flere av mine bonsaier har jeg laget av trær jeg har hentet i skogen, forteller han.

Det går i prinsippet an å lage bonsai av alle flerårige busker og trær. Bruker du arter som trenger vinterhvile, er det smart å ha et drivhus du kan sette dem i om vinteren, de vil ikke tåle å flyttes inn i stua.

Kåre ser gjerne etter et tre på størrelse med et juletre. Da kan bonsaien få en tykk stamme, og han bruker gjerne et par år på å gradvis redusere størrelsen på treet. For å få det rette utseendet, brukes blant annet ståltråd for å binde opp greinene.

– Kunsten er å skjule kuttene. Det skal ikke synes på en bonsai at den er klippet, den skal se ut som den alltid har vært sånn, sier Kåre.

Med andre ord kan et kutt i en bonsai gjøres slik det ville sett ut om en gren måtte falle på grunn av vind.

Han forteller at de mest nøyaktige bonsai-entusiastene til og med klipper barnålene for å bevare illusjonen av et stort tre.

Etter at bonsaien har fått sin ønskede form, klippes den nye veksten jevnlig tilbake.

De ivrigste bonsai-entusiastene klipper nålene, slik at illusjonen av et lite tre som ser ut som et gammelt tre skal være komplett.

Røttene må kuttes

En annen hemmelighet med å lykkes med bonsai er at du reduserer mengden røtter slik at det er balanse mellom rot og topp. En bonsai skal stå i en liten potte, og det er blant annet fordi den ikke skal vokse noe særlig. Dette innebærer at bonsaiene må vannes hver dag med mindre det regner, så dette er ikke plantene for de som reiser på tre ukers ferie om sommeren. I så fall må du alliere deg med en god nabo.

Alle Kåres bonsaier står ute hele sommeren, og oppbevares i drivhuset om vinteren.

– Hvis du flytter en furu inn i en varm stue om vinteren vil den dø. Den trenger vinterhvile. I drivhuset er den skjermet for vind, som er en større utfordring enn kulde for utendørs bonsaier, forklarer han.

En japansk lerk egner seg godt som bonsai.

Kan bli flere hundre år gamle

Bonsai-kunsten skal ha kommet til Japan fra Kina på 500-tallet, og de eldste bonsai-trærne i verden sies å være over 800 år gamle. De mest sjeldne eksemplarene kan selges for mange millioner kroner.