Selv om kalenderen nå viser juni og årets første sommermåned, er det ikke for sent å så frø. For eksempel bønner, sukkererter, rødbeter og mange sommerblomster kan du så nå.

Har du lyst til å dyrke tomat, paprika, purre eller sellerirot, bør du heller kjøpe ferdige planter, men veldig mange andre vekster rekker fint å “komme i mål” selv om du ikke sår frøene før nå.

Hvis du starter nå, kan du fortsatt regne med 3-4 måneder vekstsesong i det meste av landet, og det er mange vekster som klarer seg med det.

Grønnsaker du kan så i juni

Skal du satse på noe lettdyrket og spiselig, vil jeg anbefale å så salat, sukkererter og bondebønner. Disse kan du enten så direkte på voksestedet, eller forkultivere i potter på et “sneglesikkert” sted for senere utplanting.

Hvis du har snegler i hagen, kan du dyrke salat i krukker.

Det er også noen vekster som ikke tåler så godt å bli sådd i kald jord, som bønner og beter. Nå i juni begynner jordtemperaturen å bli god de fleste steder i landet, og du kan så både bønne-vekster og rødbeter direkte på voksestedet. Det samme gjelder gulrot, dill og koriander.

Har du lang høst-sesong, kan du også så brokkoli og andre kålvekster, de vil jeg anbefale å forkultivere i brett eller potter, for senere utplanting, når du har ledig plass i kjøkkenhagen.

For dyrking i drivhus eller på et lunt sted ute, kan du så agurk – agurkplanter vokser nemlig kjempefort.

Du kan naturligvis også sette poteter – både tidlige og seine potetsorter rekker å bli ferdig ved setting i begynnelsen av juni.

Tidligpoteter av typen Juno trenger bare 4-6 uker fra setting til høsting.

Sommerblomster for sensommerflor

Om våren er det mange stauder, busker og ikke minst løkblomster som setter farge på hagen. Men utover sommeren er det ikke alltid så mye som blomstrer av flerårige vekster, med unntak av roser, syrinhortensia og andre sentblomstrende stauder og busker.

Det er da sommerblomstene virkelig kommer til sin rett. Mange sommerblomster kan du så direkte nå i juni, og du kan få blomstring mot slutten av juli. For eksempel ringblomst, kornblomst, solsikker, valmuer og Cosmos (pyntekorg) kan du fint så direkte på voksestedet nå. Strø gjerne frøene ut i bed der det er litt åpen plass, så får du “fylt opp”.

Bare husk at det må være nok lys og plass til at sommerblomstene kan trives – de klarer ikke å presse seg opp mellom andre planter.

Les også: Stauder kommer og går – sommerblomster består

Det er ikke bare vi som elsker pyntekorg – det gjør insektene også.

Andre oppgaver i juni

Hva som ellers er å gjøre i hagen i juni, er veldig avhengig av hvor i landet du bor. Mens sør- og vestlendinger er “ferdige”, har folk nordpå ennå ikke tatt sjansen på å plante ut noe som helst verken av grønnsaker eller sommerblomster.

Jeg som bor i Oslo er heller ikke ferdig med å plante ut alt som skal ut i kjøkkenhagen. For eksempel står purreløk-plantene fortsatt inne.

Det som gjerne er “kritisk punkt”, er den første tiden da plantene skal tilvennes til utelivet. Det er ikke lett å gå fra +20 grader inne, til 5 grader og stiv kuling som det kan være om våren. Sjekk derfor langtidsvarselet før du planter ut: Skal det holde seg på 10 grader eller mer, kan du fint plante ut.

Andre ting jeg pleier å gjøre i juni-hagen:

• Luke ugress, helst før de rekker å blomstre. Jeg rakk ikke å ta “løvetann-åkeren” før de blomstret…
• Dekke åpen jord med gressklipp.
• Sette i gang med å produsere brenneslevann som jeg bruker til gjødsel.
• Overgjødsle hele hagen med pelletert hønsegjødsel.
• Husk å vanne godt på alle nyplantinger, særlig hvis det er vind.
• Dekke kålplanter med fiberduk eller insektsnett før larvene kommer.
• Beskjære vårblomstrende busker som syrin, gullbusk og brudespirea etter blomstring.