Har du først én jordbærplante er det kjempelett å lage flere. Her er oppskriften på hvordan du tar stiklinger av jordbærplanter.
Jordbær er det aller beste «godteriet» du kan høste fra egen hage, og det er ikke spesielt vanskelig å få det til heller hvis du dyrker i liten skala. Vi plantet jordbærplanter i et opphøyd bed og kunne allerede første året høste ganske mange bær.
Utløpere = stiklinger
Hvis du har jordbær selv, har du sikkert lagt merke til at det ganske fort kommer utløpere ut fra morplanten, der det begynner å vokse en ny plante. Jordbær lager nemlig sine egne stiklinger, eller avleggere som de også kalles.
For at morplanten skal ha mest mulig kraft til å lage blomster og bær, bør disse utløperne klippes vekk fortløpende. Hvis de får stå vil de danne røtter og bli til en ny plante, men da blir det veldig tett i jordbæråkeren.
Du trenger imidlertid ikke å kaste stiklingene, lag heller nye planter selv.
Slik gjør du det:
• Klipp av utløperen slik at det stikker ut et par cm fra stiklingen.
• Sett stiklingen i en potte med jord, eller plant den ut på et annet sted der du ønsker å dyrke jordbær. Vann godt i begynnelsen til det har dannet seg skikkelige røtter. Du kan eventuelt også sette stiklingen i vann først for å stimulere til rotvekst.
Jordbærplanter er forresten uansett ikke evigvarende, de bør skiftes ut etter 3-4 år for å gi bedre avling. Og du bør bytte sted du har jordbæråkeren for å unngå sykdom.
Hvis du tar vare på stiklingene og planter et annet sted i hagen får du en ny jordbæråker helt gratis.
Utsatt for brunsnegler
For oss som har brunsnegler i hagen er det ikke verdens enkleste prosjekt å dyrke jordbær, men det er lettere å holde sneglene unna i opphøyde bed, krukker og kasser. Fuglene holder du unna ved å bruke nett.
Det er også viktig å ta vekk eventuelt råtne/mugne bær slik at de ikke «smitter» de andre. Det anbefales å legge litt halm under plantene, eventuelt duk går også an. Men obs: Alt jorddekke kan også fungere som gjemmested for sneglene.
Uansett: Ingen ting smaker mer av sommer enn egendyrkede jordbær rett fra åkeren!