Vi bor i en steinhage, og selvfølgelig må vi ha et steinbed! Nå har hagens minst vellykkede bed blitt det flotteste!


Etter utallige forsøk på å få bedet i skråningen til å fungere, ga vi til slutt opp og startet helt på nytt. Vi gravde opp de plantene som sto der, fjernet jord og gresstorv, og anla et kjempeflott steinbed.

Tidligere var dette et gjengrodd område. Ved hjelp av et opphøyd bed, et skyggebed innrammet av natursteinmur og et steinbed, har det blitt den lekreste delen av hagen.

Er det det noe vi har hatt nok av i hagen det siste året, er det stein! Hele tomta ligger på steingrunn, med grunnfjellet oppe i dagen flere steder. Hvorfor ikke utnytte dette til å lage et steinbed?

Trives der det er tørt

Steinbedsplanter er planter som trives best på litt tørre, skrinne steder. Med andre ord må det være god drenering slik at røttene ikke blir stående i vann. De er som regel tidligblomstrende, lave sorter som ikke klarer seg så godt i konkurranse med ugress og kraftigere stauder.

Sedum trives i steinbed der den ikke får konkurranse fra ugress og andre planter.

Det er derfor viktig å sørge for at jorda i steinbedet er fri for ugressrøtter. Vi blandet også inn litt sand for å få enda bedre drenering. Ikke bruk for fet jord, da vil det kommer gress og brennesle med en gang.

Det er flere måter å lage et steinbed på. Du kan bygge opp et bed med steiner i en skråning hvis du ikke har en «ferdig» fjellskrent».

Saxifraga (sildre) sammen med elvestein.

Plante i sprekker

Vi har valgt å benytte naturlige sprekker og fordypninger i steinen, som vi har fylt opp med blanding av jord og sand. Der har vi plantet blant annet sedum, atlaskrage, nellik, takløk og sildre. Disse er alle planter som trives i steinbed.

I tillegg til plantene har vi brukt små og store steiner som dekorelementer, og vi er svært fornøyde med resultatet.