I år har vi dyrket grønnkål i kjøkkenhagen, med en stor avling som resultat. Heldigvis er det mye forskjellig godt du kan lage av grønnkål. Her er noen tips til hva du kan bruke denne supersunne råvaren til.


Grønnkål er etter vår erfaring en ganske lettdyrket grønnsak som gir stor avling på liten plass. Den tåler godt å stå i litt skygge, noe som gjør at den passer fint i vår kjøkkenhage.

Det er en fordel å forkultivere grønnkål innendørs i slutten av mai/begynnelsen av mai, og så plante dem ut når faren for nattefrost er over (etter 17. mai i Oslo). Det er lurt å prikle 1 og 1 plante over i hver sin lille potte. I tillegg til at du kan høste grønnkål tidligere, gir forkultiverte planter deg et lite overtak på brunsneglene. Det er som regel de første små spirene som er mest utsatt, slik at det er lurt å vente med å plante ut til plantene er så stor at de tåler å miste et blad til sneglene.

Grønnsak som tåler frost

En fordel med grønnkål er også at den kan høstes gjennom hele sesongen, faktisk gjennom hele vinteren. Bladene tåler godt frost, etter den første frostnatten blir smaken mer søtlig og noen mener bedre. Du kan gjerne ta inn noen blader og legge i fryseren over natta for å få samme effekt.

Det er også smart å dyrke grønnkål dersom du er opptatt av valuta for pengene – kiloprisen på grønnkål er ofte over 100 kroner. Og så er den supersunn, med mest vitaminer og mineraler av alle kålvekstene vi dyrker i Norge.

De krusete grønnkålbladene koster mye hvis du skal kjøpe dem i butikken. Heldigvis er det enkelt å dyrke grønnkål selv.

Grønnkål kan brukes både rå og varmebehandlet i ulike matretter. Vi har akkurat hatt konfirmasjonsselskap, og da klarte vi å inkludere grønnkål i hele 5 ulike retter.

Grønnkålchips

Det første forslaget som dukker opp når du sier at du har grønnkål, er gjerne grønnkålchips. Det er en overdrivelse å kalle det «sunt potetgull», men det funker fint som snacks.

Har du som oss fri tilgang til grønnkål er det fort gjort å lage grønnkålchips: Høst inn noen blader, vask og tørk godt. Skjær vekk grove stilker, bland bladene med olje, salt og pepper og stek i ovnen i 5-10 minutter.

Tips: For å unngå at chipsene blir trælete, er det lurt å kna grønnkålen godt før steking.

Vår erfaring er at det er litt vanskelig å få chipsene til å holde seg sprø i lang tid, så lag heller mindre porsjoner og spis opp etterhvert.

HER ER OPPSKRIFTEN VI BRUKER NÅR VI LAGER GRØNNKÅLCHIPS.

Fersk grønnkål kan brukes til å lage grønnkålchips.

Grønnkålpesto

Pesto kan du lage av nesten alt som er grønt, naturligvis også grønnkål. Til konfirmasjonen laget vi pesto av grønnkål, cashewnøtter, olivenolje, parmesan og hvitløk. Kjempegodt!

OBS: Hjemmelaget pesto har kortere holdbarhet enn kjøpepesto, ikke lag så stor porsjon om gangen. Den holder fint noen dager i kjøleskap, men ikke flere uker. Pesto kan fryses.

Grønnsakssuppe med grønnkål

Har du mye grønnsaker til overs som begynner å synge på siste verset, er dette ingrediensene til en deilig suppe. Grønnkål kan gjerne brukes, sammen med gulrøtter, løk, poteter, erter eller andre ting du har i skapet.

Grønnkålsalat med appelsin og granateple

Fersk grønnkål kan fint spises som den er i en salat. Vi brukte denne oppskriften til å lage en frisk og god salat til koldtbordet.

Søtpotetsalat med grønnkål og granateple

Søtpotet er en av favorittgrønnsakene her i huset, selv om den ikke er spesielt kortreist. Vi har klart å dyrke noen få søtpoteter én gang, men i en normal norsk sommer blir det sveltihel for søtpotetbonden.

En av konfirmasjonsrettene var en lun salat bestående av ovnsbakt søtpotet, stekt grønnkål, granateple, ristede sesamfrø og fetaost.