Når vi lager mat bruker vi mye løk, og purreløk er en av favorittene. Det som er veldig praktisk med purre er at den kan stå ute hele høsten og til og med overvintre. Les videre for å lære hvordan du dyrker purre fra frø.
Skal du dyrke purre fra frø er du nødt til å ha en egnet plass innendørs, helst med vekstlys, for at purreløkene skal rekke å vokse seg store innen høsten. Vi sådde purre allerede i januar, men det går fint å gjøre det i februar-mars også. Men det holder altså ikke å så direkte i mai slik du kan med mange andre grønnsaker – da vil det bli bare tynne purreløker.
Så i en jordbærkurv
Det enkleste når du skal så purre er å så frøene ganske tett i en jordbærkurv eller lignende. Du trenger ikke å tenke at spirene trenger god plass mellom hver, faktisk er det best om de små spirene kan støtte hverandre.
De første ukene etter såing virker det ganske utrolig at de sytrådtynne spirene en gang skal bli store purreløker. Purre liker sandholdig jord, så bland gjerne inn litt sand i jorda du sår i. Du kan så i såjord eller vanlig plantejord, det går like bra er vår erfaring.
Etter noen uker kan du klippe de tynne purre-spirene av på midten. Dette vil stimulere plantene til å lage kraftigere røtter. Du kan gjerne klippe ned purre-spirene et par ganger før du prikler dem om. Det er også smart å gjødsle med gjødselvann cirka en gang i uka, fra et par uker etter såing til utplanting.
Prikles i april
Når purrene har vokst seg bittelita tykkere, og med gode røtter, er det en fordel å prikle dem om. Det er bokstavelig talt et priklearbeid, men det lønner seg å gjøre det likevel. April er en fin tid å prikle purre.
Da deler du spirene fra hverandre og planter i potter med jord, 1 og 1. Du kan gjerne ha 3-4 purrer i hver potte. Mest sannsynlig har du sådd flere purrer enn du har plass til å dyrke frem, så du kan ta vare på de kraftigste spirene når du prikler.
I likhet med annen løk bør ikke løk utsettes for kulde etter utplanting, da kan de lett gå i blomst. Derfor kan du vente til slutten av mai med å plante ut i det bedet du skal ha purreløken, eller enda senere hvis du bor i Innlandet eller Nord-Norge.
Hvis du ikke har sådd purre selv, er det ofte mulig å få kjøpt småplanter i gartnerier og hagesentre.
Trenger mye gjødsel
Purre er næringskrevende vekster, så du bør gjødsle opp (grunngjødsle) jorda håp voksestedet før utplanting. Har du bokashi eller kompost er det supert å blande inn dette. Ellers kan du bruke hønsegjødsel. Dekker du jorda med gressklipp rundt plantene, vil dette også gi næring til purreløken, i tillegg til at du unngår ugress/uttørking.
Når du planter purreløk kan du gjerne plante litt dypere enn de sto i pottene. Hvis du ønsker å få mer hvitt nederst på purreløken kan du hyppe (dvs dekke med jord) flere ganger i løpet av vekstsesongen. Men det grønne er like spiselig som resten, så det er ikke nødvendig å hyppe.
Det er også viktig at purre får en solrik plassering i kjøkkenhagen. All løk er solelskere – på et skyggefullt sted vil de vokse dårlig. Og som nevnt gjerne litt sandholdig jord. De kan gjerne stå ganske tett, så høster du hele tiden de største, og de som er mindre får bedre plass til å vokse seg store.
For å unngå angrep av løkfluer er et kjent triks at du planter purre og gulrøtter sammen. Løkfluer liker nemlig ikke gulrot, og gulrotfluer liker ikke løk. (Det er ikke alltid dette virker.)
Dekk gjerne også med fiberduk særlig i starten, det gir bedre vekstforhold hvis våren er kald.
Purre = vintermat
Mens den vanlige løken må opp av bakken for å lagres i juli-august, kan purreløken gjerne bli stående i jorda. Den tåler godt frost, men det er naturligvis greit å ta den opp før den snør ned og fryser fast.
Her vi bor er det absolutt ikke alltid det er noe særlig med verken snø eller frost før jul, og da er det superpraktisk å bare purre stå ute så lenge som mulig. Når vi ser at tiden er inne, kan vi ta opp purrene og lagre i en isoporkasse med lokk, så er det bare å hente hver gang vi trenger.