Når det kommer en halvmeter tung snø i løpet av et par døgn, kan busker og trær, drivhus og hagemøbler bli ødelagt. Her er noen tips til hva du kan gjøre for unngå skader på grunn av snø.

Snø i hagen er i utgangspunktet en bra ting. Snøen virker nemlig som isolasjon, slik at stauder og planterøtter får en enklere overvintring. Men, det kan også bli for mye av det gode.

I starten av 2024 har det snødd uvanlig mye på kort tid, spesielt i Sør-Norge. (I Nord-Norge er de mer vant til slikt vær, så de kan bare le av oss søringer…)

Hvis snøen kommer i små doser med noen dagers mellomrom, klarer både planter og mennesker fint å tilpasse seg. Men det kan bli problemer når det ramler ned et stort lass tung snø, gjerne i kombinasjon med sterk vind, også kalt snøstorm.

Som kjent veier våt snø mye mer enn tørr snø – faktisk fire ganger så mye, ifølge denne artikkelen på Aftenposten.

Rhododendron beholder bladene og har en fasong som gjør at de samler mye snø. Fjern snøen fra greinene, eller grav ned hele busken så den blir mer beskyttet.

Rist snø vekk fra greiner

Den våte snøen fester seg også lettere i tretopper og greiner på busker. Når det deretter blir minusgrader, fryser snøen fast i greinene, som knekker fordi de ikke tåler vekta. Busker og trær tåler også mindre vekt om vinteren enn om sommeren, fordi væsken er trukket tilbake til røttene.

Tenk deg selv: Det er lettere å knekke en tørr, stiv kvist enn en fersk og bøyelig kvist om våren. 

Så snart snøstormen har gitt seg, bør du derfor ta deg en runde ut i hagen for å riste og børste vekk snø fra busker og trær.

En vanlig piassavakost er greit å bruke for å få vekk snø fra busker og trær.

Viktig: Måk drivhustaket

Har du drivhus eller hagestue? Da bør du måke vekk snøen så fort som mulig. Et drivhus er nemlig (vanligvis) en mye mindre solid konstruksjon enn et bolighus, slik at store snømengder kan gjøre at hele drivhuset kollapser.

Det må vel dekkes av forsikringen, tenker du? Nei, dessverre. Ødelagt drivhus på grunn av snø, regnes ikke som naturskade. Det å passet på at det ikke er for mye snø på taket regnes som vanlig vedlikehold av et drivhus. Mens for eksempel hvis det blåser ned på grunn av orkan eller blir tatt av flom, er det andre regler som gjelder.

Derfor: Kom deg ut og måk vekk snø fra drivhustaket. Bare vær forsiktig så du ikke knuser glasset.

Har du hagemøbler eller utekjøkken i friluft, følg med på snømengden. Og husk at våt snø veier 4 ganger så mye som tørr snø.

Hagemøbler må inn…

Har du fortsatt hagemøbler stående ute? Det er ikke nødvendigvis en god idé hvis vinteren er snørik. Derfor: Sett dem under tak, eventuelt dekk med en presenning og måk vekk snø så fort som mulig. Det samme gjelder grillen og plenklipperen – det er ingen god idé å bare la dem snø ned. Det kan bli dyrt i hvert fall.

Prydgress skal uansett klippes ned til våren, så det kan få lov til å være «snøskulptur».

Bra ting med snø

Når snøen først har kommet, kan du like godt bruke den til noe bra.

Har du for eksempel et rosebed, kan du pakke inn alle rosene med snø, slik at de blir isolert mot streng kulde. Under snøen er det mye varmere enn over, se for deg en snøhule.

Det samme kan du gjøre med krukker der du har planter som skal overvintre.

Har du hørt om vintersåing? Det betyr rett og slett at du sår frø utendørs om vinteren, og dekker med snø hvis du har. Du kan lese mer om vintersåing i denne artikkelen

Du kan også vinterså stauder, det kan du lese mer om her.

Hengehjertetreet er et midtpunkt i vår skråningshage både sommer og vinter.