Potetbønder har vi ikke blitt, men jammen klarte vi å dyrke søtpoteter!


Søtpotet er en varmekjær vekst som i likhet med sin «fetter» poteten kommer fra Sør-Amerika. Vi kjøpte en ferdig plante, som vi plantet ut i en plantekasse.

Det sto på etiketten at søtpotet ikke tåler lavere temperaturer enn pluss 10 grader, så i september fant vi ut at det nå var på tide å ta opp planten og sjekke hva som eventuelt var under.

Vi tjente 20,57 kroner!

Og det ble en positiv overraskelse; hele 688 gram søtpoteter hadde grodd ut under planten i løpet av sommeren. Og med en kilopris i butikken på hele 29,90 har vi «tjent» hele 20 kroner og 57 øre… (Hvis vi velger å se bort fra at planten kostet 35 kroner…)

Etter at vi «oppdaget» søtpotet for noen år siden, fant vi ut at den har veldig mange bruksområder. Søtpotetpuré er for eksempel helt nydelig tilbehør til kalkun. Men den er også veldig god ovnsbakt, kokt, stekt i skiver eller i gryteretter eller supper. Og har du vært på McDonalds i det siste er du sikkert blitt spurt om du ønsker søtpotetfries i stedet for vanlig pommes frites.

Dette ble hele «fangsten» – 688 gram søtpoteter.

Dyrkes i kasser

Søtpotet anbefales å dyrkes i kasser eller en stor krukke. Og den må ha en porøs, gjerne sandholdig jord og stå lunt.

Vi kjøpte som sagt en ferdig plante som vi bare satte ut, men det går også an å sette søtpotet som du setter vanlige poteter. Kjøp noen søtpoteter (settepoteter) og la de ligge til de får groer, før du setter dem i jorda når det er blitt varmt nok (minst 10 grader gjennom hele døgnet).

Søtpotet trenger minst 100 dager med fint vær fra de settes til de er høsteklare. Derfor er de ikke så veldig egnet til dyrking i Norge.

Selve planten blir en dekorativ slyngplante, og i Sør-Amerika bruker de bladene på samme måte som spinat.

Når bladene er begynt å bli gule er det på tide å ta opp søtpotetene, da er sesongen over. De tåler absolutt ikke frost, så hvis nattetempen begynner å gå under 10 grader bør du også høste inn.

Supersunn grønnsak

Den gule fine fargen på søtpoteten skyldes at den er proppfull av betakaroten, akkurat som gulrot. Og betakaroten omdannes til A-vitamin i kroppen, hvilket er bra for synet. De har også veldig mye fiber og vitamin C.

Etter at du har tatt opp søtpotetene kan de oppbevares i inntil 2 uker, men ikke i kjøleskapet. Ideell lagringstemperatur er mellom 12 og 16 grader. Det er ikke så enkelt å få til hvis du ikke har kjeller, så spis dem heller med en gang, alle grønnsaker smaker best når de er ferske.