Har du lyst til å dyrke noe spiselig også midt på vinteren? Med et dyrkesett beregnet for innendørs bruk, kan du høste og spise nydelig østerssopp.
De fleste tenker på sopp som noe du enten kjøper i butikken eller plukker i skogen. Vi har oppdaget en tredje variant, nemlig sopp som kan dyrkes inne på kjøkkenbenken.
Julegave til dyrke-nerder
Jeg hadde sett bilder i sosiale medier, av sopp som bokstavelig talt vokser ut av en pappeske. Det måtte jo være en perfekt julegave til Hageguidens fotograf og alt-mulig-mann Tore!
Soppdyrkesett for østerssopp selges i ulike nettbutikker, og koster 3-400 kroner de fleste steder. Jeg bestilte fra Spiselighage.no som selger dyrkesett fra den lokale soppgården Sporhaug i Stavanger.
Dyrkesettet kommer som en pappeske, omtrent på størrelse med en vinkartong. Inni der ligger en «kubbe» med soppsporer, som i løpet av kort tid vil utvikle seg til spiselig østerssopp.
Østerssopp er regnet som en gourmetsopp som dyrkes kommersielt og selges i velassorterte matbutikker. Den regnes som den tredje viktigste matsoppen i verden, etter champignon og shitakesopp.
Navnet har ingen ting med smaken å gjøre, men at formen på soppen minner om en østers. Den beste måten å tilberede østerssopp er ved å steke den i panne i litt nøytral olje. Deretter kan den smaksettes med salt, pepper og en klatt smør.
Trenger kun rent vann
Når du skal sette i gang soppdyrkingen, skjærer du et hull i esken, og sprayer med rent vann, 2-4 ganger om dagen. Soppen skal ikke stå i direkte sollys, og vil trives utmerket i en vintermørk norsk stue.
Soppen begynner å vokse etter bare noen dager. Etter bare en drøy uke kunne Tore høste sin første porsjon østerssopp. Med andre ord «fast-food»!
Etter at du har høstet første avling, er det bare å fortsette å spraye på vann, så vil det kanskje komme en runde til med gourmet-sopp. Og til våren kan sopp-kubben deles opp og plantes ut i hagen, for eksempel i en pallekarm. Jeg har hørt om noen som har klart å få soppen til å vokse og trives videre og gi ny østerssopp å høste i flere år.
Vokser på døde trær
Det finnes også østerssopp i naturen. De vokser gjerne på døde trestammer og hjelper til med nedbrytingen. Ser du et oppreist tre som det vokser østerssopp på, står det trolig ikke så bra til med treet. Det er som regel løvtrær som er verter for østerssoppen.
Den naturlige østerssopp-sesongen er sent på høsten, eller i mildværsperioder om vinteren.
Østerssopp lever først og fremst av treverk, men den er også kjent for å være lite kresen i matveien. Ifølge denne artikkelen på Forskning.no kan østerssopp vokse på en rekke ulike materialer. For eksempel halm, papir eller kaffegrut. Jeg har sett et bilde av noen som har dyrket østerssopp på en gammel telefonkatalog!
Det er også gjort forsøk med å bruke østerssopp for å rense jord og avløp for oljesøl, og soppen er observert på steder der alt annet liv er dødt. Et naturlig renseanlegg, med andre ord!