Har du en eske tørre gule erter i kjøkkenskuffen, kan du dyrke erteskudd. De spirer nesten med en gang, og kan høstes etter 10-14 dager.


Når hagesesongen er over og grønnsakene er høstet inn, er det ikke like lett å finne på «grønne» aktiviteter. Da kan du dyrke erteskudd!

Legg tørre erter i vann

Det å dyrke erteskudd, eller ertespirer om du vil, er veldig enkelt og tar kort tid. Hvis du har en eske tørkede gule eller grønne erter liggende i skuffen, tar du ganske enkelt noen av ertene og legger i vann over natten (12-24 timer).

Legg tørre, gule erter i vann i 12-24 timer før du sår dem. De skal ese ut til minst dobbel størrelse.

Etter en natt liggende i bløt, har ertene svellet opp og er klare til at du kan så dem. Du kan bruke mye forskjellig til å så i, potter, brett eller for eksempel en pappkopp som du lager hull i bunnen.

Fyll koppen eller potta med jord, og vann jorda slik at den fuktig helt gjennom. Deretter legger du ertene oppå jorda, og legger litt jord over der igjen.

Etter at du er ferdig med å så, skal jorda holdes jevnt fuktig. Sett pottene i vinduskarmen eller et annet lyst sted. Bruk gjerne plast over frem til de har spiret.

Det tar ikke mange dagene fra du har sådd ertene til du kan høste. Dette bildet er tatt 8 dager etter såing. Et par dager til, så er erteskuddene spiseklare.

Smaker som sukkererter

Ertene begynner å spire etter bare et par dager, og etter 10-14 dager kan du høste søte, gode erteskudd. Smaken minner om sukkererter og du kan bruke spirene i salat, som pynt på supper og gryteretter, i smoothie eller på brødskiva.

Ikke la dem vokse seg for store før du høster – erteskudd smaker best når de er små.

Hvis du klipper eller kniper av skuddene over nederste bladpar, kan du få nye skudd og dermed en avling til.

Erteskudd trenger ikke ekstra lys for å spire, de klarer seg med det de får gjennom vinduet. Men bruk gjerne et sør- eller vestvendt vindu hvis du har mulighet til det.