https://spirea.no/wp-content/uploads/2022/12/spar_penger_collage.jpg

I det siste har mange av oss blitt nødt til å spare penger for å ha råd til dyrere strøm, drivstoff, mat og renter. Men visste du at hagen kan fungere som en «sparegris»? Her er 10 måter hagen kan hjelpe deg å spare penger.


Er du så heldig at du eier din egen hage? Eller kanskje du leier en parsellhage eller kolonihage? Det å drive med hage, blir fort en altoppslukende hobby. Alle hobbyer koster som kjent penger. Men, det å drive med hage, gjør også at du kan spare penger på andre ting.

Her er noen sparetips fra oss gjerrigknarkene i Hageguiden: 

1. Dyrk dine egne grønnsaker, frukt og bær i stedet for å kjøpe på butikken.

Dette er ikke et «tulle-tips», dette er helt sant. Fra juni til oktober kjøper vi nesten ingen ting av grønnsaker, brukt og bær – alt dyrker vi selv eller høster i naturen (eller hos naboene). De tingene som er dyrt å kjøpe i butikken, som jordbær, bringebær og hageblåbær, har vi selv i rikt monn i sesongen. Når en kurv jordbær koster 60 kroner, og jordbærplanter kan lages gratis av avleggere, blir det et ganske hyggelig regnestykke.

Det vi ikke spiser underveis, blir til syltetøy – det er også penger spart gjennom året.

Hele sommeren kan vi høste gratis salat i stedet for å kjøpe salathoder til 30 kroner stykk. Grønnkål som i butikken har en kilopris på over 100 kroner, kan vi høste minst til jul, så mye vi orker å spise.

Eplene fra naboen blir til eplekake, dessert og syltetøy – rips og solbær blir til deilig hjemmelaget saft.

Ingredienser til en middag i juli. Alt fra hagen, ingen ting fra butikken.

Det å dyrke selv krever naturligvis en investering av litt penger (til frø, jord etc) og mye tid – men det er ikke tvil om at du også kan spare penger på matbudsjettet ved å ha kjøkkenhage.

Det forutsetter imidlertid at du liker å spise ting som er mulig å dyrke der du bor. Gulrøtter, potet, kål og rødbeter er enkelt å dyrke overalt i Norge. Avokado, mango og søtpotet må dyrkes der det er et varmere klima, og derfor koster mye mer pr kilo.

2. Få gratis trim – spar penger på treningssenter.

Et medlemskap hos treningssenterkjeden Sats, koster cirka 700 kroner i måneden. Det blir over 8000 kroner året. Tenk så mange frøpakker du får kjøpt for den summen!

Har du hage, har du alle muligheter til både styrke-, bevegelighet- og kondisjonstrening. Du skal jo bære vannkanner, sjaue jordsekker, grave opp nye bed, og så videre.

Du kan få mye god styrketrening ved å grave i jorda.

3. Redusert renovasjonsavgift hvis du komposterer.

I noen kommunen settes prisen du betaler for renovasjon ned, hvis du komposterer ditt eget matavfall. Dette gjelder ikke i Oslo her vi bor, men hvis du komposterer er det verdt å sjekke opp med din egen komm

Tørkede blomsterstander kan bli stilige, evigvarende buketter.

une.

4. Lag gratis jord av hageavfall og matavfall.

Pleier du å kjøre vekk løv og annet hageavfall vår og høst? Legg det i stedet på komposten, og lag gratis, næringsrik kompostjord. Matavfallet kan komposteres i en varmkompostbinge, eller i bokashi.

5. Pynt med ting fra hagen i stedet for å kjøpe.

Både sommerblomster og stauder kan klippes av og tas inn til buketter – da trenger du ikke å kjøpe! Når det ikke er blomster i hagen, er det mye annet du kan høste for å bruke som pynt inne og ute. For eksempel vintergrønt bar til kranser og dekorasjoner, kongler, tørkede blomsterstander, nyper fra rosene, kvister og pent løv for eksempel til borddekorasjoner.

6. Du har alltid en gave du kan ta med bort på besøk.

Har du et utstrakt sosialt liv, går det fort en del penger på bursdagspresanger og vertinnegaver. Men i stedet for å kjøpe vinflasker og blomsterbuketter, kan du gi bort ting fra hagen. En egenplukket blomsterbukett, et glass med syltede rødbeter eller en pose ferske grønnsaker – de fleste setter pris på å få en så personlig gave.

7. Spar penger på ferieturer.

Gjennom mange år har vi reist på besøk til mange hyggelige hagefolk over hele Norge. Og det er én ting vi har lagt merke til: Veldig mange dropper sommerferien til utlandet, og er i stedet hjemme i hagen og koser seg. Det føles rett og slett «feil» å reise fra hagen når den er på sitt fineste, dessuten må jo noen være hjemme og vanne…

Siden sommerferien er det absolutt dyreste tidspunktet å dra på ferie, vil du spare mye penger hvis du i stedet tar en sydentur i november.

8. Inviter på hagefest i stedet for å gå på restaurant.

Det er hyggelig å møte gode venner til sosialt lag. Men hva om du kan invitere vennene hjem, i stedet for at dere går på restaurant? Hvis dere spleiser på maten, eller alle tar med litt hver til en buffet, gjør det ikke så stort innhogg i lommeboka som et restaurantbesøk.

9. Bruk bilen mindre – fordi du heller vil være hjemme.

Før i tiden var det vanlig å «ta en biltur» når man hadde lyst til å oppleve noe nytt. Når bensinprisen er over 20 kroner literen er det kanskje like greit å ta «turen» hjemme i hagen?

10. Se på hagen i stedet for å kjøpe Netflix-abonnement.

Bruker du tid på hagearbeid – og hagekos – får du mindre tid til å se på TV. Kanskje du kan droppe Netflix-abonnementet? Penger spart der også.