Selv om vi har tjuvstartet litt med såing i januar og februar, er det i mars at startskuddet går for innendørs forkultivering av grønnsaker og blomster.


Det å så frø er en enkel og rimelig måte å skaffe seg planter av andre sorter enn de du får kjøpt i gartnerier og hagesentre. Vi pleier derfor alltid å så litt forskjellige frø innendørs i mars, for å ha planter som er klare til å plante ut når det omsider blir ordentlig vår.

Tomater er obligatorisk

Vi sår alltid tomater i mars, men akkurat når i måneden det blir, varierer alt ettersom hvordan tiden strekker til. Det er ikke noen voldsom forskjell på hvor tidlig tidlig du får tomater om du sår den 1. mars eller 31. mars – den store veksten på plantene begynner uansett først når de flyttes ut i sol og varme. Det går også fint å så tomater i april, hvis du velger en sort med kort utviklingstid, og i hvert fall hvis du har drivhus.

Fordelen med å så tidlig er at man da kan holde temperaturen litt lavere og få lubne, tette tomatplanter. Vi har plantene stående i kjelleren med vekstlys og en liten varmeovn slik at temperaturen holder seg jevnt på 16-18 grader. Er det kaldere enn 15 grader trives tomatplanter dårlig, får lilla blader og slutter å vokse, er vår erfaring. Og hvis de står for varmt med for lite lys, som i en vinduskarm i stua, vil de strekke seg lyset og bli lange og «pinglete».

Sellerirot sår vi allerede i januar, tomater i mars.

Mange planter tar mye plass

Hvorfor ikke så enda tidligere, lurer du kanskje på? Hovedsakelig på grunn av plassen. Etter hvert som plantene vokser må de pottes om i større potter, og det er grenser for hvor mange store potter vi har plass til. Og hvor lenge vi gidder å ha «gartneri» i hele huset…

Det er også vanskelig å klare å ha optimale forhold for plantene innendørs i en lang periode. Det er mye som kan gå galt: Hærmygg, lus, tørke, overvanning, feil temperatur, for lite lys, feil gjødsling – og så videre, og så videre.

Med andre ord: Mars er tidlig nok for de fleste frøene som skal sås. Noen kan også sås i april og mai med godt resultat, for eksempel agurk, squash og mais.

Les på pakka om anbefalt såtidspunkt, og følg dette.

Spires på badegulvet

Tomatfrøene sår vi i små potter med plantejord, de spirer bedre i plantejord enn såjord. Vi pleier å så 1 sort i hver potte, da ulike sorter har ulik spiretid. I hver potte sår vi 2-5 frø, avhengig av hvor mange planter vi tenker at vi skal ha av hver sort. Du kan som regel regne med at alle tomatfrøene spirer, det er ingen grunn til å så hele frøpakka, spar dem heller til neste år.

Sett pottene til spiring på badegulvet, med plast over, hvis du ikke har en egen varmematte til dette formålet.

Etter såing setter vi pottene på badegulvet, i en gjennomsiktig plastboks med lokk. I stedet for å vanne i hver potte, tømmer vi litt vann i bunnen av boksen, slik at jord kan suge opp vann fra undersiden. Da unngår vi å «vanne vekk» frøene». Med plastlokket på, holder frøene seg fuktige nok til at de spirer.

Etterhvert som frøene i hver potte begynner å spire, blir de flyttet over til det tidligere omtalte planterommet med vekstlys. Det går an å ha tomatplanter i vinduskarmen også, men da må du passe på at det ikke er for varmt i rommet.

Hva mer har vi sådd?

I tillegg til tomatene, som er vår «hovedproduksjon», har vi sådd 4 sorter sommerblomster, salatløk, pluss en «reprise-såing» av noen sådder som ikke gikk så bra første gang.

Chili og aubergine er av de frøene som med stor fordel kan sås allerede i januar, siden disse plantene har så lang utviklingstid fra frø til frukt. Det gjorde vi også. Men hva skjedde? Hærmygg.

Plantene vokste greit noen uker, men de stoppet helt opp da hærmyggen fikk fullstendig overtaket og det viste seg at de har spist opp nesten hele røttene. Så da var det bare «hiv skiten» og prøve på nytt.

Problemet med hærmygg kommer ofte hvis pottene blir stående for fuktig, derfor er det en stor fordel med undervanning når du dyrker innendørs. Hærmyggen legger nemlig egg i fuktig jord, som klekkes og blir til larver som spiser planterøtter.

Hvis du ønsker kan du dekke jorda i småpottene med perlite, som gjør at jorda holder bedre på fuktigheten. Men det går fint uten også. Og husk å merke godt!

Sommerblomster for tidlig blomstring

Sommerblomster liker vi å så tidlig, slik at det blir tilsvarende tidlig blomstring. Det vi har sådd hittil er løvemunn, sommerasters, zinnia og pyntekorg.

Men igjen: Tenk på plassen. Plantene må etterhvert over i hver sin potte, og det er leeenge til de kan flytte ut ennå.

Av samme grunn sår vi de fleste grønnsakene og lettvinte sommerblomster som solsikker, ringblomst og kornblomst, utendørs i kaldbenk eller kaldt drivhus, eller rett på friland.