Er det en frukt? Er det en grønnsak? Rabarbra er ikke lett å sette i bås, men deilig kake blir det i hvert fall av den. Og aller best smaker den nå rundt sankthans.
Alle gamle hager har en rabarbrarot eller to, men ikke vår, dessverre. Derfor kjøpte vi en og plantet i selvvanningskrukke på terrassen.
Går det an å plante rabarbra i krukke, lurer kanskje noen på? Tja. Du vil nok få litt mer avling ved å plante rabarbra ut i hagen, men akkurat i år var ikke det et alternativ for oss. Men rabarbra må man ha! Den nyinnkjøpte godsaken har stått og grodd saftige stilker i en stor selvvanningspotte i snart et par måneder. Nå rundt sankthans er det tid for høsting.
Rabarbra bør nemlig ikke spises etter sankthans, da inneholder stilkene veldig mye oksalsyre, og det er ikke bra å få i seg for mye av. Bladene inneholder veldig mye av denne syren, og bør derfor ikke spises i det hele tatt, verken før eller etter midtsommer. Når det er sagt, skal du spise veldig mye rabarbra før det er dødelig – cirka fire kilo for en voksen for å være eksakt. Så mye rabarbra er det sjelden noen spiser på en gang.
Dersom du kutter ned stilkene i juni, vil det komme nye i løpet av sommeren. Hvis du tar dem før de er blitt alt for grove og trevlete, er det bare å spise disse også, det er ingen fare.
I våre barndomshjem var rabarbra noe som bare fantes. Den sto gjerne litt bortgjemt i en mørk krok, og ble øyensynlig større år for år. Planten, som ingen vet om er en grønnsak eller frukt, trives like godt i skygge som i sol, tydeligvis. Noen har også prøvd å drive rabarbra mørkt, dette skal gi søtere og sprøere stilker.
En gang i blant ble noen stilker tatt inn og kokt til suppe eller rabarbragrøt. Rå stilker dyppet i sukker var heller ikke å forakte.
Vi sparte vår lille rabarbra-avling til denne kaken, med oppskrift fra Bjørnhilds kreative kokkesøster Silje. Den smakte kjempegodt, var både store og små skjønt enige om.
Sommerens rabarbragleder
Mørdeig:
200 g hvetemel
125 g kaldt smør
2-4 ss kaldt vann
Fyll:
1 boks seterrømme
1 dl fløte
4 egg
3 ss sukker
Rabarbra i biter, nok til å fylle bunnen av en paiform.
• Lag en mørdeig.
• Kle en paiform med deigen
• Pisk sammen ingrediensene til fyllet
• Ha rabarbraen over i paiformen
• Hell over fyllet
Stekes ved 150 grader til fyllet har stivnet. Serveres lun med is eller krem.
Velbekomme!