For å få maks utbytte av kjøkkenhagen er det smart å satse på ting som er enkelt å lagre utover høsten og vinteren – og som vi får bruk for i matlagingen. Gul løk bruker vi nesten hver dag, og den kan lagres i månedsvis.
Vi har prøvd å dyrke løk før, men ikke hatt plass til store mengder, slik at vi har spist opp alt før lagring har vært et aktuelt tema. I år har vi imidlertid utvidet kjøkkenhagen, og fikk plass til et stort bed med kepaløk.
Slik lykkes du med å dyrke løk
«Triksene» for å lykkes med kepaløk og andre løkvekster er:
• God gjødsling – grunngjødsling av feltet før du setter løkene, for eksempel bokashi eller kompost fra varmkompostbinge. Deretter gjødsle minst 2-3 ganger i løpet av sesongen. Vi har brukt både pelletert hønsegjødsel og neslevann. Kunstgjødsel hadde sikkert gitt bedre vekst, men vi bruker i hovedsak ikke dette.
• Voksested i full sol – løk i skyggen funker dårlig.
• Sandholdig, løs jord.
Det går an å dyrke løk fra frø, men da må de sås innendørs i februar-mars. Vi velger derfor heller å kjøpe setteløk som vi setter i mai.
Kan brukes fersk hele sommeren
Det som er fint med å dyrke løk selv, er at vi kan høste fersk løk og bruke i matlagingen nesten hele sommeren. Vi begynte å høste ganske tidlig i juli, og har tatt mange ferske løker som vi har brukt i sin helhet inkludert det grønne bladverket.
Men nå for en stund siden begynte det grønne bladverket å legge seg ned og visne, hvilket betyr at det er på tide å høste løkene og henge til tørk. Hvis den blir lagret riktig kan løk oppbevares i mange måneder.
Unngå plast og kjøleskap
På ettersommeren utvikler løkene det brune ytterskallet, som fungerer som en slags innpakning og gjør at holdbarheten er lang.
Det er flere måter å lagre løk på, men du bør unngå både kjøleskap og innpakning i plast. Vi har valgt å henge de ferdig høstede løkene i bunter under takutstikket, der er det tørt og luftig. Yrkesdyrkere lagrer løk mørkt i temperatur mellom 0 og 2 grader, men dette er som regel vanskelig å få til i et vanlig bolighus.
Vår plan er derfor å la løkene henge til tørk ute så lenge som mulig, mens vi tar inn løk og bruker i matlaging underveis. Når de er ferdig tørket, det vil si at bladverket er helt brunt og tørt, kan vi ta dem ned og legge i en papirpose eller pappeske i kjelleren – der er det cirka 10 grader om høsten/vinteren.