Har du lyst til å høste søte, røde tomater fra egen kjøkkenhage? Hvis du følger disse rådene øker sjansen for å lykkes.

tekst: BJØRNHILD FJELD – foto: TORE FJELD

Vi startet med å dyrke tomater første gang i 2012, med andre ord har vi mange sesongers erfaring som tomatdyrkere. Og vi har faktisk lyktes med å få røde tomater hvert eneste år, selv uten drivhus. Vi har heller aldri opplevd sykdom eller problemer. Hva er hemmeligheten? Først og fremst å ikke «overkomplisere».

Her er våre enkle, helt gjennomførbare råd om hvordan du kan lykkes med dyrke tomater i norsk klima – med eller uten drivhus:

OBS: Disse rådene gjelder for Sør-Norge – i Nord-Norge bør tomater dyrkes i drivhus uansett sort.

1. Velg riktige tomatsorter

Tomatene du kjøper i butikken er dyrket i drivhus, og gjerne med ekstra varme og lys hvis de er norskproduserte. Skal du dyrke tomater i Norge uten drivhus, må du velge sorter som har kort utviklingstid, hvis tomatene skal rekke å bli ferdige innen sesongen er over.

Vi har i årenes løp prøvd flere sorter, og de som er enklest å lykkes med uten drivhus er sorter som får små frukter, cherrytomater eller perletomater. Det tar rett og slett kortere tid å utvikle en liten tomat enn en stor bifftomat.

Utviklingstid kan variere fra 40 til 130 dager fra blomst til ferdig tomat! Sjekk dette før du kjøper frø.

Du finnes uendelig mange ulike sorter å velge blant, vi har god erfaring med for eksempel Tumbling Tom Yellow, Aztek Yellow, Hundreds & Thousands, Balcony Red og Chocolate Cherry. Men kjøp frø, ikke bruk fra butikktomater!

Hundreds & Thousands gir som navnet tilsier mange, søte, små tomater. Men busken blir enorm, så den bør plantes i en høy krukke.

Det er ikke bare tomatene som bør være små, det bør også selve tomatplantene. Dyrker du i krukker på terrassen, bør du velge busktomater, ranketomater funker best hvis du kan binde dem opp eller dyrker i drivhus.

2. Så frøene senest 15. april – eller kjøp planter

Vi pleier å så frøene cirka 15. mars – da har plantene god tid til å utvikle seg før de kan flyttes ut. Tomatplanter må sås senest midten av april. Rekker du ikke det? Kjøp heller ferdige planter i hagesenteret.

3. Begrens antall planter

Ikke overdriv antall planter du sår hvis det er første gang du prøver. Tomatfrø har veldig god spiringsprosent – det holder med 2-3 frø av hver sort og heller varier med noen flere sorter.

Start gjerne i det små med noen få planter første gang, så kan du heller utvide samlingen neste år. Hvis du har for mange planter, rekker du ikke å ta vare på alle. (Og du skal kanskje på ferie?)

Her er vår samling tomatplanter. Takket være selvvanningspotter får de jevn tilgang til vann og holder seg friske og flotte selv om vi ikke vanner på noen dager.

4. Så i næringsrik jord – og gi gjødsel

Vår erfaring er at tomatfrø bør sås i gjødslet plantejord, ikke såjord. Og de trenger mye næring i starten. Gjødsle med svakt gjødselvann hver gang du vanner – et par uker etter spiring.

«Proffdyrkere» gjødsler tomatplanter med kalksalpeter og Superba – men du kan også bruke bokashivann, «gullvann» (urin) eller annen flytende gjødsel. Det viktigste er at du gjødsler.

5. Bruk vekstlys når du forkultiverer innendørs

Setter du plantene i vinduskarmen uten ekstra lys, vil de bli lange og tynne. Ideell temperatur i oppalsfasen er 18-20 grader. Uten vekstlys må du vente til etter 1. april med å så.

6. Ikke flytt plantene ut for tidlig – og husk herding

Tomatplanter liker seg best i temperaturer over 10 grader. Hvis det er kaldere enn det, kan de slutte å vokse. Det er bedre å vente litt for lenge enn å risikere at plantene blir ødelagt fordi du er for utålmodig.

Husk også herding – både for venne plantene til ute-temperaturen og ikke minst for å unngå at de blir solbrente.  

7. Bruk store nok potter

For de fleste sorter tomater trenger du en potte på minst 10 liter, gjerne 20 liter. Hvis du ikke har mulighet til det, velg mikrotomatsorter, de kan klare seg med potter på 3-5 liter.

8. Plant i næringsrik jord med kompost

Lag gjerne din egen jord med kompost/bokashi og jord fra hagen/jord fra gamle potter. Hvis du ikke har dette, bruk plantejord som du blander med kugjødselkompost.

9. Tilsett kalsium i jorda – for eksempel eggeskall

Den mest vanlige sykdommen hos tomater er griffelråte, og dette skyldes kalsium-mangel. Hvis du ønsker å holde deg unna kunstgjødsel (som kalksalpeter), kan du blande knuste eggeskall i jorda.

10. La tomatplantene få den mest solrike plassen

Ikke alle hager er like solrike, men tomatene bør uansett få den mest solrike plasseringen som er mulig. Tomater elsker sol – og uten sol ingen tomater.

11. Husk jevn vanning

Tomatplanter liker dårlig å tørke ut, men heller ikke overdreven vanning. Har du mulighet til å lage et system med selvvanning, er det veldig praktisk. Våre står i selvvanningspotter på 20 liter, det funker bra her.

12. Fjern tyvene på ranketomater

Hvis du dyrker busktomater, trenger du ikke å tenke på å fjerne sideskudd (tyver). Men på ranketomater skal tyvene fjernes, hvis ikke får du bare blader og lite tomater.

13. Gi gjødsel helt frem til frukten kommer

Tomatplanter trenger jevn tilgang av gjødsel helt til de begynner å sette frukt, da kan du redusere eller droppe gjødslingen. Vi gjødsler med hønsegjødsel – det fungerer bra for våre planter.

14. Plukk inn de grønne tomatene til ettermodning på høsten

Rekker ikke alle tomatene å bli modne før frosten kommer? Ikke fortvil, bare plukk dem inn som de er, og de vil modne utover høsten. På den måten varer tomatsesongen lenger!